Βενεζουέλα: Η εκλογική αρχή επικύρωσε τη νίκη Μαδούρο – Διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 3'
Νικολάς Μαδούρο
Νικολάς Μαδούρο AP Photo/Matias Delacroix

Ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου της Βενεζουέλας επικύρωσε την επανεκλογή Μαδούρο, εν μέσω διεθνών αντιδράσεων, δίνοντάς του 6,4 εκατομμύρια ψήφους.

Η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας επικύρωσε την Παρασκευή (02/08) την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο με το 52% των ψήφων, έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια (43%), που καταγγέλλει νοθείες και διεκδικεί τη νίκη.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου ‘Ελβις Αμορόσο έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, δίνοντας 6,4 εκατομμύρια ψήφους στον Μαδούρο και 5,3 εκατομμύρια στο αντίπαλό του, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, ο Ισημερινός, η Κόστα Ρίκα και το Περού αναγνώρισαν ως νικητή.

Σύμφωνα με τον Αμορόσο, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής έφθασε κοντά στο 60%, με 12,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σύνολο 21,3 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

“Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις από διάφορες μεριές του κόσμου εναντίον της τεχνολογικής υποδομής των εκλογικών αρχών και των μεγαλύτερων κρατικών εταιριών τηλεπικοινωνιών του καθυστέρησαν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων”, δήλωσε ο Αμορόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ουρουγουάη αναγνώρισε τη νίκη της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αναγνώρισε νωρίτερα σήμερα τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, ο πρόεδρος της οποίας Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής μετά από μια αμφισβητούμενη καταμέτρηση των ψήφων.

«Βάσει συντριπτικών στοιχείων, είναι σαφές για την Ουρουγουάη ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας. Ελπίζουμε ότι η βούληση του λαού της Βενεζουέλας θα γίνει σεβαστή», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι στο κοινωνικό δίκτυο X.

Η Αργεντινή αναγνώρισε τον Γκονζάλες ως νικητή των εκλογών

Η Αργεντινή αναγνώρισε, επίσης, σήμερα, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες ως νικητή των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, συμφωνώντας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που απέρριψαν τον ισχυρισμό του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι ήταν ο νικητής των εκλογών.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, χωρίς αμφιβολία ότι ο νόμιμος νικητής και εκλεγμένος πρόεδρος είναι ο Εντμούντο Γκονζάλες», δήλωσε με ανάρτηση της στο Χ η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Ντιάνα Μοντίνο.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση στα κεντρικά της γραφεία – Η κυβέρνηση καταγγέλλει τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος

Ένα μεγάλο κίνημα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Παρασκευή (02/08) ότι τα κεντρικά του γραφεία υπέστησαν βανδαλισμούς, ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ηγούνται αυτού που η κυβέρνηση χαρακτήρισε απόπειρα πραξικοπήματος, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στο κράτος της Λατινικής Αμερικής που πυροδότησε πολύνεκρες διαδηλώσεις.

Το κίνημα με επικεφαλής την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάντο τόνισε ότι έξι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε φρουρούς ασφαλείας του κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κινήματος στο Καράκας, πήραν εξοπλισμό και βανδάλισαν τους χώρους.

«Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις και την έλλειψη ασφαλείας τις οποίες υφιστάμεθα για πολιτικούς λόγους», ανέφερε το κίνημα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας, κάλεσαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερείς καταμετρήσεις των ψήφων, αφότου το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο νικητή για τρίτη θητεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή μιας απόπειρας πραξικοπήματος», καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε μια μέρα νωρίτερα τον αντίπαλο του Μαδούρο και υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια ως νικητή των εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα