Βενεζουέλα: Μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Μαδούρο
Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο την Βαλένσια και το Πουέρτο Ορντάς, ενώ τόσο ο Μαδούρο, όσο και ο Γκουαϊδό, προσπαθούν μέσω των Social Media να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους.
- 02 Φεβρουαρίου 2019 19:46
Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να κατακλύζουν σήμερα τους δρόμους του Καράκας, στην μία περίπτωση αξιώνοντας από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαΐδό και στην άλλη περίπτωση να γιορτάσουν την 20η επέτειο από τη «μπολιβαριανή επανάσταση» και να διατρανώσουν τη στήριξή τους στον Μαδούρο.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γκουαΐδό, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνοικία Λας Μερσέδες.
Γκουαϊδό: Η αλλαγή είναι πολύ κοντά
«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» φώναζε το πλήθος, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, ενώ στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν συνθήματα όπως «Οι Βενεζουελάνοι πεθαίνουν από την πείνα ελλείψει τροφίμων και φαρμάκων: Μαδούρο, δολοφόνε!».
Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας με τον Χουάν Γκουαΐδό να δηλώνει ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλα είναι πολύ, πολύ κοντά».
Επιπλέον, ο Χουάν Γκουαΐδό ανακοίνωσε ενώπιον των διαδηλωτών την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών, ανθρωπιστικής βοήθειας για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.
«Σήμερα, ανακοινώνουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
«Έχουμε ήδη τρία κέντρα για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας: στην Κουκουτά (Κολομβία), και υπάρχουν κι άλλα δύο, το ένα στη Βραζιλία και άλλο ένα σε ένα νησί της Καραϊβικής» σημείωσε ο ίδιος ενώπιον του πλήθους στο Καράκας.
Ο Γκουαΐδό δεν διευκρίνισε για τι είδους ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται.
«Τις επόμενες ημέρες, ξεκινά η συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας (…) όλων όσων χρειάζονται προκειμένου η χώρα μας να επιβιώσει (…). Εσύ, στρατιώτη (…), θα έχεις στα χέρια σου την απόφαση» να επιτρέψεις την είσοδο της, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.
Επιπλέον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή μιας νέας διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την 12η Φεβρουαρίου.
Καλώντας τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους δρόμους», ο Γκουαΐδό έκανε λόγο για «δύο σημαντικές διαδηλώσεις», η μία την ημέρα της Νεότητας στη Βενεζουέλα, στις 12 Φεβρουαρίου και η άλλη σε σχέση με την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.
Η αντιπολίτευση θέλει να στείλει «ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» για να ευχαριστήσει «όλες τις χώρες, που πολύ σύντομα, θα μας αναγνωρίσουν» δήλωσε ο 35χρονος Χουάν Γκουαΐδό.
Η επιλογή της ημερομηνίας για τις κινητοποιήσεις τους δεν ήταν τυχαία, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη «μπολιβαριανή επανάσταση».
Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Μαδούρο, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στην καρδιά του Καράκας, για να γιορτάσουν αυτήν την επέτειο.
«Γκρίνγκο, έξω από την πατρίδα μου» έγραφε στο πανό που κρατούσε ένας διαδηλωτής.
Νωρίτερα, εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, σε βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, ήρε την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
Στο βίντεο, ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες καλεί και άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellas Journal, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει ενοχληθεί από την στάση της ελληνικής, στο ζήτημα της Βενεζουέλας. Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναφέρει, μάλιστα, πως η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.