Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατήγγειλε ότι επιχειρείται “πραξικόπημα” στη χώρα

Διαβάζεται σε 5'
Νικολάς Μαδούρο
Νικολάς Μαδούρο AP Photo Matias Delacroix

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ότι επιχειρείται “πραξικόπημα” στη χώρα

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), κατήγγειλε ότι επιχειρείται να επιβληθεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα, την ώρα που η αντιπολίτευση διεκδικεί τη νίκη και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εμφανίζεται επιφυλακτικό.

«Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», είπε ο Μαδούρο στην ομιλία του στην έδρα του CNE.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο, σε μια τελετή παρουσία του Μαδούρο, είπε ότι «οι Βενεζουελάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους εκλέγοντας τον Νικολάς Μαδούρο (…) για την περίοδο 2025-2031», ο οποίος συγκέντρωσε «την πλειονότητα των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Ανακηρύσσουμε πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος», πρόσθεσε ο Αμορόσο.

Ο Μαδούρο κέρδισε μια τρίτη θητεία με 51% των ψήφων, με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα “θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας”.

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε έρχεται να ανατρέψει τα αποτελέσματα των exit polls, που έδειχναν νίκη της αντιπολίτευσης. Η εκλογική αρχή δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εντμούντο Γκονζάλες, έλαβε το 44% των ψήφων, παρόλο που η αντιπολίτευση νωρίτερα είχε δηλώσει, σύμφωνα με το Reuters, ότι είχε «λόγους για να γιορτάζει» και κάλεσε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων.

Συγκεκριμένα, το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) ανακοίνωσε πως ο κ. Μαδούρο έλαβε 51,20%, σε απόλυτους αριθμούς 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια 44,2%, ή αλλιώς λίγες λιγότερες από 4,5 εκατ. ψήφους.

Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η έκβαση είναι «αμετάκλητη» εξήγησε ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 59%, σύμφωνα με τον κ. Αμορόσο.

Μαδούρο: Θρίαμβος της ειρήνης και της σταθερότητας

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι η νίκη του αποτελεί θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Νικολάς Μαδούρο
Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Νικολάς Μαδούρο AP Photo/Fernando Vergara

Επιπλέον, επαίνεσε τους περισσότερους από 900 εκλογικούς παρατηρητές που παρακολούθησαν τις εκλογές, καταδικάζοντας εκείνους που έκαναν λόγο για εκλογική νοθεία.

«Σε 24 ώρες, θα παρέχουμε αδιάσειστες αποδείξεις για τη νίκη στις εκλογές. Ήταν νοκ-άουτ,» είπε ο Μαδούρο σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Καράκας.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες νίκησε τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, η οποία νωρίτερα ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή.

«Οι Βενεζουελάνοι και ολόκληρος ο κόσμος ξέρουν τι συνέβη» είπε ο Γκονζάλες στις πρώτες του δηλώσεις.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο έκανε την ανακοίνωση μαζί με τον Γκονζάλες, λέγοντας ότι το περιθώριο νίκης του ήταν «συντριπτικό».

«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, μαζί με τον υποψήφιο Πρόεδρο, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, μαζί με τον υποψήφιο Πρόεδρο, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα AP Photo/Matias Delacroix

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι είχε συγκεντρώσει αποτελέσματα ψηφοφορίας από περίπου το 30% των ψήφων σε όλη τη χώρα, με περισσότερα να αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, κάλεσε τις αρχές να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα με σαφή και διαφανή τρόπο – κάτι που, όπως αναφέρει, θα μπορούσαν να είχαν κάνει ώρες πριν.

«Δεν θα πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία αν αυτό που θέλουν είναι να αναγνωρίσουν τη λαϊκή βούληση» είπε ο Ομάρ Μπαρμπόζα, επικεφαλής της κύριας αντιπολιτευτικής συμμαχίας.

Αν και απέφυγε να δηλώσει νίκη, ο Μπαρμπόζα ανέφερε ότι τα αποτελέσματα που συγκέντρωσαν από τους εκπροσώπους των εκλογικών κέντρων συμφωνούσαν με τον ενθουσιασμό που υπήρχε στους δρόμους ανάμεσα στους αντιπάλους του Νικολάς Μαδούρο. Επισήμανε ότι δεν μπόρεσαν να συλλέξουν περισσότερα από τα επίσημα αποτελέσματα λόγω παρατυπιών και εμποδίων.

«Ζητούμε στο όνομα της ειρήνης για τους Βενεζουελάνους, και για την αξιοπιστία της ψηφοφορίας ως εργαλείου του πολιτισμένου κόσμου, να μην κάνουν λάθος βήμα» δήλωσε ο Μπαρμπόζα.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται από υποστηρικτές του Μαδούρο, δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα από τα 30.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα