Βενεζουέλα: Περνάνε οι μεταρρυθμίσεις Τσάβες

default image

Το Κογκρέσο της Βενεζουέλας ενέκρινε επί της αρχής το πρώτο πακέτο των Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες

Το Κογκρέσο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Τρίτη  επί της αρχής το πρώτο πακέτο των Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, με τις οποίες κάμπτεται η αυτονομία της κεντρικής τράπεζας, αυξάνονται οι δυνατότητες του κράτους να προχωρά σε κρατικοποιήσεις και απαλλοτριώσεις, εκχωρείται στον πρόεδρο πιο άμεσος έλεγχος στα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας και καταργούνται οι περιορισμοί στις προεδρικές θητείες.

Τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και αντίπαλοι του Τσάβες τον κατηγορούν ότι προβαίνει σε ένα “πραξικόπημα”. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάνει λόγο για προσπάθεια εμβάθυνσης της διαδικασίας που οδηγεί στον “σοσιαλισμό του 21ου αιώνα”. Το κοινοβούλιο -το οποίο ελέγχουν πλήρως πολιτικές δυνάμεις-σύμμαχοι του Τσάβες- θα πραγματοποιήσει άλλες δύο ψηφοφορίες για να επικυρώσει την Συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει επίσης να εγκριθεί στο δημοψήφισμα που τα μέλη του Κογκρέσου ελπίζουν να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

“Προχωρούμε στην μεταρρύθμιση του Συντάγματος για να στεριώσουμε. . . το σοσιαλιστικό έθνος, τη σοσιαλιστική δημοκρατία”, δήλωσε ο Κάρλος Εσκάρα, μέλος του Κογκρέσου και συνταγματολόγος. Το Κογκρέσο ενέκρινε την μεταρρύθμιση των 33 από τα συνολικά 350 άρθρα του Συντάγματος του 1999, που είχε καταρτισθεί μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του Τσάβες το 1998.

Οι αριστερές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που προωθεί ο Τσάβες συγκεντρώνουν τα σφοδρά φραστικά πυρά των επικριτών του εντός της χώρας αλλά και της κυβέρνησης Μπους, που τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ για να “υποβαθμίσει την δημοκρατία” στη Λατινική Αμερική.

Όμως οι φτωχοί της Βενεζουέλας, τα κοινωνικά στρώματα που χάρισαν στον Ούγκο Τσάβες μια σειρά συντριπτικών εκλογικών νικών, εγκρίνουν την εκστρατεία του για αύξηση των κοινωφελών δαπανών, την επέκταση των υπηρεσιών δωρεάν παιδείας και υγείας, την ανάκτηση του ελέγχου του πετρελαϊκού πλούτου, και τον αυστηρότερο έλεγχο σε θεσμούς όπως η δικαστική εξουσία.

Ο Τσάβες εθνικοποίησε εφέτος τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρισμού και προώθησε την ανάκτηση του κρατικού ελέγχου σε τέσσερα έργα άντλησης αργού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα οι εταιρίες Exxon Mobil και ConocoPhillips, που δεν συμφώνησαν να διατηρήσουν μειοψηφικό ποσοστό, να αποσύρουν τη συμμετοχή.

(Πηγή: ΑΠΕ) 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα