Βενεζουέλα: Προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Η ΕΕ αναδιπλώνεται μετά το αρχικό τελεσίγραφο 8 ημερών προς την κυβέρνηση Μαδούρο για την προκήρυξη εκλογών- Στο μεταξύ, Μεξικό και Ουρουγουάη βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία για τη συνάντηση που θα γίνει στο Μοντεβιδέο στις 7 Φεβρουαρίου μαζί με διεθνείς οργανώσεις και θέμα τη βενεζουελάνικη κρίση.
- 01 Φεβρουαρίου 2019 14:24
Σε επίσημη αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊντό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας αναμένεται να προβεί η Ισπανία τη Δευτέρα, διαφοροποιώντας τη στάση της από την Ε.Ε., η οποία αναδιπλώνεται μετά το αρχικό τελεσίγραφο 8 ημερών προς την κυβέρνηση Μαδούρο για την προκήρυξη εκλογών, καθώς μετά το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., χτες, στο Βουκουρέστι, προκρίθηκε η λύση της δημιουργίας Διεθνούς Ομάδας επαφών για την κρίση στη χώρα. Η Διεθνής Ομάδα θα εργαστεί για 3 μήνες, προκειμένου να οδηγηθεί ομαλά η χώρα σε εκλογές.
Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ του Βουκουρεστίου αποφασίστηκε, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μοκερίνι, να παραταθούν και οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, για ακόμη ένα χρόνο. Να σημειωθεί ότι και η κυβέρνηση Τράμπ επέβαλε νέες κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Bενεζουέλας PDVSA, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας εμπόδισε βενεζουελάνους αξιωματούχους να αποσύρουν χρυσό αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην ομάδα επαφών από την Ε.Ε συμμετέχουν για την ώρα οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία. Ολλανδία και Μ.Βρετανία, και από τη Λ.Αμερική οι Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη και Βολιβία.
Στο μεταξύ, Μεξικό και Ουρουγουάη βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία για τη συνάντηση που θα γίνει στο Μοντεβιδέο στις 7 Φεβρουαρίου μαζί με διεθνείς οργανώσεις και θέμα τη βενεζουελάνικη κρίση.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του NEWS 24/7 πιθανότατα Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία θα κινηθούν ταυτόχρονα προς την αναγνώριση του Χουάν Γουϊντό.
Στη λύση του πολιτικού διαλόγου που τελικά προήχθη από την Ε.Ε., φαίνεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο η διαμεσολάβηση της ελληνικής και της σουηδικής κυβέρνησης. «Από την αρχή η χώρα μας είχε προτείνει να δημιουργηθεί μία ομάδα κρατών, η οποία θα αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ στο Βουκουρέστι.
Παρότι τα διεθνή Μέσα παρουσιάζουν εμφυλιακού τύπου εντάσεις και συγκρούσεις στο Καράκας, η ζωή στην πόλη είναι ήρεμη, όπως μας ενημερώνει σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, η Αννα Μαρία Μπιράκη, επίσημη μεταφράστρια του Ούγκο Τσάβες, η οποία θεωρεί ολέθριο το συνδυασμό της οικονομικής πολιτικής του Ν.Μαδούρο και των κυρώσεων των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό το ότι ακόμη και στο συλλαλητήριο που κάλεσε την Τετάρτη ο Χ.Γουαϊντό δεν υπήρξαν εντάσεις. Αύριο, παράλληλα με το αντικυβερνητικό συλλαλητήριο μετά από κάλεσμα του αυτοανακηρυσσόμενου προέδρου της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει αντισυλλαλητήριο Τσαβιστών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NEWS 24/7, σε άτυπη συνάντηση που είχε ο Νικολάς Μαδούρο με ξένους παράγοντες, προχτές, εγγυήθηκε για την ασφάλεια του Χ.Γουαιντό, οποίος πάντως εχτές κατήγγειλε την κυβέρνηση για την εισβολή ειδικών δυνάμεων στο σπίτι του αναζητώντας τη σύζυγό του.
Μεγάλες δεν είναι μόνο οι ζυμώσεις στο εξωτερικό, με όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες να έχουν στραμμένα τα μάτια στις εξελίξεις στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Ζυμώσεις γίνονται αθόρυβα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος ( PSUV ), αλλά και στην Αντιπολίτευση, βετεράνοι ηγέτες της οποίας εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την αυτονακήρυξη Γκουαϊντό, καθώς έγινε χωρίς να έχουν προηγουμένως κάποια ενημέρωση. Και στο κυβερνών κόμμα γίνονται διεργασίες για την επόμενη ημέρα. Θα είναι υποψήφιος εκ νέου ο Ν.Μαδούρο ή θα δώσει σκυτάλη για τις εκλογές σε νέο στέλεχος; Αγνωστο για την ώρα.
ΗΠΑ, Ε.Ε. και η βενεζουελάνικη Αντιπολίτευση εμμένουν στην μη αναγνώριση των προεδρικών εκλογών του Μαίου του 2018, γιατί προκηρύχθηκαν από τη Συντακτική Συνέλευση και όχι την Εθνοσυνέλευση, γιατί, όπως υποστηρίζουν, υπήρξε απαγόρευση συμμετοχής κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ενώ, βάσει του βενεζουελάνικου Συντάγματος, ανέκαθεν στις προεδρικές μετέχουν φυσικά πρόσωπα ως υποψήφιοι και όχι κόμματα, και , τέλος, γιατί δεν υπήρξε αξιόπιστη εκλογική παρατήρηση, ενώ είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Νικολας Μαδούρο είχε καλέσει την ΕΕ και τον ΟΗΕ να στείλουν παρατηρητές, κάτι όμως αρνήθηκαν αμφότεροι να κάνουν. Οι εκλογές παρόλ’ αυτά το Μάιο διεξήχθησαν με την παρουσία 1600 παρατηρητών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, που επικύρωσαν ότι ήταν νομιμότατες. Η νίκη του Νικολάς Μαδούρο ήταν πύρρειος, καθώς κέρδισε 68% των ψήφων, με συμμετοχή μόλις 47%.
Σοβαρά ερωτηματικά ,τέλος, εγείρει η επιλογή του αμερικανού προέδρου να αναλάβει ρόλο μεσολαβητικό στη Βενεζουέλα ο Έλιοτ ‘Ειμπραμς, γνωστός επί κυβερνήσεως Ρέιγκαν για τις σχέσεις του με παραστρατιωτικά τάγματα στη Νικαράγουα, που ευθύνονται για το αιματοκύλισμα αμάχων.