Βενεζουέλα – Ρωσία επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα
"Ανανεώσαμε όλα τα συμβόλαια στήριξης, συμβουλών και ανάπτυξης στον στρατιωτικό τεχνικό τομέα" δήλωσε ο Νίκολας Μαδούρο μετά από συνάντησή του με τον ρώσο αντιπρόεδρο Γιούρι Μπορίσοφ.
- 06 Οκτωβρίου 2019 10:31
Η Βενεζουέλα και η Ρωσία ανανέωσαν χθες, Σάββατο, συμβόλαια «υποστήριξης και συμβουλών» στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων στη νοτιοαμερικανική χώρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
«Ανανεώσαμε όλα τα συμβόλαια στήριξης, συμβουλών και ανάπτυξης στον στρατιωτικό τεχνικό τομέα», δήλωσε ο Μαδούρο αφού συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ.
Αν και δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τις νέες συμφωνίες που υπογράφηκαν, ο βενεζουελανός πρόεδρος υπογράμμισε πως περιλαμβάνουν «τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων σε όλους τους στρατηγικούς τομείς παραγωγής», όπως το πετρέλαιο, το αέριο και η γεωργία.
Η «στρατιωτική-τεχνική συνεργασία», από την πλευρά της, «ακολουθεί θαυμάσια την προβλεπόμενη πορεία», πρόσθεσε ο Μαδουρο μιλώντας στην κυβερνητική τηλεόραση.
Ο Μαδούρο είχε δηλώσει την Τετάρτη πως η επίσκεψη του Γιούρι Μπορίσοφ θα χρησίμευε για να «τελειώσει το σφράγισμα» συμφωνιών σε διάφορους τομέις με την κυβέρνηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους συμμάχους του Καράκας –μαζί με την Κίνα, την Κούβα και την Τουρκία– και δεύτερος δανειστής της Βενεζουέλας, μετά την Κίνα.
Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε την Παρασκευή στην Αβάνα τον Μαδούρο, η νομιμότητα του οποίου ως προέδρου δεν αναγνωρίζεται πλέον από περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν προσωρινό πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Ο Μαδούρο χαιρέτισε την «εξαιρετική ομιλία» του ρώσου πρωθυπουργού.
Την περασμένη εβδομάδα ο βενεζουελανός πρόεδρος είχε πραγματοποποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κρεμλίνο όπου είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη στη χειρότερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας της. Ο υπερπληθωρισμός στη χώρα υπολογίζεται από το ΔΝΤ σε 1.000.000%, η πετρελαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί και η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις.