Βίκτορ Όρμπαν: “Η Ουκρανία δεν είναι πλέον μια κυρίαρχη χώρα”

Βίκτορ Όρμπαν: “Η Ουκρανία δεν είναι πλέον μια κυρίαρχη χώρα”
Βίκτορ Όρμπαν AP Photo/Markus Schreiber

Ανέφικτο θεωρεί το σενάριο μιας νίκης της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας ο Όρμπαν, τονίζοντας πως η χώρα μπορεί να μάχεται μόνο επειδή την στηρίζει η Δύση.

Παρά τις αρχικές επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξακολουθεί να θεωρεί «αδύνατη» μια στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Ο Όρμπαν δήλωσε τη Δευτέρα (26/06) το απόγευμα σε συνέντευξή του στα Welt, Bild και Politico στη Βουδαπέστη: «Το πρόβλημα είναι ότι οι Ουκρανοί θα ξεμείνουν από στρατιώτες νωρίτερα από τους Ρώσους. Και αυτός θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στο τέλος». Γι’ αυτό κάνει έκκληση «για ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη». Διαφορετικά η χώρα θα χάσει «τεράστιες ποσότητες πλούτου και πολλές ζωές» και θα υπάρξει «αδιανόητη καταστροφή».

Ο Ούγγρος ηγέτης διεμήνυσε πως τον ενδιαφέρει η διάσωση της Ουκρανίας, όμως ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μέσω της Ουάσινγκτον, «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις οι Αμερικανοί με τους Ρώσους και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το καθεστώς ασφαλείας και να βρουν μια θέση για την Ουκρανία σε αυτό».

Επίσης, σημείωσε πως η Ουκρανία δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της για την εξέλιξη του πολέμου. «Η Ουκρανία δεν είναι πλέον μια κυρίαρχη χώρα. Δεν έχει χρήματα, δεν έχει όπλα. Μπορεί μόνο να μάχεται, γιατί εμείς στη Δύση τη στηρίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η Δύση διατηρεί το δικαίωμα να παράσχει ή όχι όπλα και χρήματα».

Επιπλέον, εκτίμησε πως η πολιτική κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας που στόχο είχε να αποδυναμώσει τη θέση της Ρωσίας, «εκμαιεύοντας» την ειρήνη, έχει αποτύχει. «’Ηθελαν να γονατίσουν τη Ρωσία με τις κυρώσεις και έτσι να φέρουν την ειρήνη πιο κοντά. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη» είπε.

Ο Όρμπαν εμφανίστηκε, επίσης, πολύ δύσπιστος σχετικά με την πρόθεση του ΝΑΤΟ να δώσει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στο Βίλνιους, σημειώνοντας πως θα έπρεπε το πρώτο βήμα να είναι η κατάπαυση του πυρός και μετά οι διαπραγματεύσεις, και τότε το αποτέλεσμα θα μπορούσε τότε να είναι εγγυήσεις ειρήνης ή στρατιωτικές ή εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία.

Τέλος, ο Βίκτορ Όρμπαν υπερασπίστηκε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας πως δεν είναι εγκληματίας πολέμου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα