Βυθισμένη πόλη το Πεκίνο – Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια

Βυθισμένη πόλη το Πεκίνο – Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια
Κάτοικοι απομακρύνονται με βάρκες στην επαρχία Hebei της βόρειας Κίνας 2023 Andy Wong/AP Photo

Η μεγαλύτερη βροχόπτωση εδώ και 140 χρόνια καταγράφηκε στο Πεκίνο προκαλώντας φονικές πλημμύρες και τεράστιες υλικές ζημιές, τη στιγμή που στις ανατολικές ακτές πλησιάζει ο τυφώνας Khanun.

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο Πεκίνο είναι οι σφοδρότερες που έχουν πλήξει την κινεζική πρωτεύουσα εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία, ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία.

Από το Σάββατο το βράδυ ως σήμερα το πρωί ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Πεκίνο κατέγραψε 744,8 χιλιοστά βροχής, «τη μεγαλύτερη βροχόπτωση εδώ και 140 χρόνια», επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία του Πεκίνου.

Ακριβή αρχεία άρχισαν να τηρούνται στην Κίνα το 1883, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 1891, με 609 χιλιοστά βροχής, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το Πεκίνο και τη γειτονική του επαρχία Χεμπέι έχασαν συνολικά τη ζωή τους 20 άνθρωποι, ενώ 19 άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τυφώνας Ντοκσούρι, που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, πλήττει την Κίνα από τα νοτιοανατολικά προς τα βόρεια από την Παρασκευή, αφού προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στις Φιλιππίνες. Οι βροχοπτώσεις στο Πεκίνο ξεκίνησαν το Σάββατο και σε διάστημα 40 ωρών καταγράφηκε στην πρωτεύουσα της Κίνας βροχόπτωση ίση με αυτή που κατά μέσον όρο σημειώνεται ολόκληρο τον Ιούλιο.

Τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια, παρέσυραν αυτοκίνητα και γέφυρες, διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων και προκάλεσαν προβλήματα στις επικοινωνίες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βρεθούν εγκλωβισμένοι.

Στο Πεκίνο συνολικά 127.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ άλλοι 847.000 στην επαρχία Χεμπέι.

Έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Κίνα 2023 Andy Wong/AP Photo

Στην πόλη Ζουοζού, που βρίσκεται στην επαρχία Χεμπέι, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς μεγάλο μέρος της βρίσκεται κάτω από το νερό.

Λόγω των πλημμυρών έχουν διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Ζουοζού, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Κάτοικοι της πόλης δήλωσαν ότι τα νερά έφτασαν σε ύψος τεσσάρων μέτρων, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε πιο ψηλά κτίρια.

Σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε η CCTV, διασώστες προσπαθούσαν σήμερα με φουσκωτές βάρκες να προσφέρουν βοήθεια σε εγκλωβισμένους.

Έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Κίνα 2023 Andy Wong/AP Photo

Χθες, Τρίτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τις κινέζικές αρχές να «κάνουν τα πάντα» για να σώσουν τους «αγνοούμενους» και τους «εγκλωβισμένους».

Φέτος το καλοκαίρι καταγράφονται στην Κίνα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και θερμοκρασίες ρεκόρ, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Εξάλλου η χώρα είναι σε συναγερμό καθώς στις ανατολικές ακτές της πλησιάζει νέος τυφώνας, ο Κάνουν.

Το Πεκίνο διαψεύδει ότι παρεμπόδισε τις συνομιλίες της G20 για το κλίμα

Η Κίνα διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ότι παρεμπόδισε τις συνομιλίες για το κλίμα μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος της G20 την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας “λυπηρό” το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Κατά την σύνοδό τους στην Τσενάι (Μαντράς) της Ινδίας, οι υπουργοί, οι χώρες των οποίων ευθύνονται για πάνω από το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, δεν κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά ένα πλαφόν στις εκπομπές αυτές ως το 2025.

Οι συνομιλίες με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ήταν “περίπλοκες”, δήλωσε στο AFP ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας Κριστόφ Μπεσί.

Πηγή δήλωσε επίσης στη βρετανική εφημερίδα The Financial Times ότι η Κίνα μπλόκαρε σκόπιμα τις συζητήσεις.

Οι δηλώσεις αυτές αμφισβητήθηκαν έντονα σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο “δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα”.

Η σύνοδος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατέληξε σε “θετικά και ισορροπημένα αποτελέσματα”, σημείωσε το κινεζικό υπουργείο.

“Ωστόσο λόγω της παρέμβασης κάποιων χωρών που εισήγαγαν άνευ λόγου γεωπολιτικά ζητήματα (στις συζητήσεις), η σύνοδος δεν κατέληξε σε καμία ανακοίνωση, κάτι για το οποίο η Κίνα λυπάται”, υπογράμμισε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η αποτυχία της συνόδου στην Τσενάι την περασμένη εβδομάδα έπεται αυτής προηγούμενης συνόδου που είχε διοργανωθεί στις 22 Ιουλίου στην Γκόα, επίσης στην Ινδία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της G20 δεν κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για ένα χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η έκβαση αυτή θεωρήθηκε πλήγμα στις προσπάθεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές.

Οι βασικές χώρες παραγωγής πετρελαίου φοβούνται τις επιπτώσεις μιας υπερβολικά γρήγορης ενεργειακής μετάβασης στις οικονομίες τους. Στο στόχαστρο για την απουσία προόδου στις συνομιλίες στην Γκόα βρέθηκαν κυρίως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα