“Βυθισμένη” στο σκοτάδι η Κούβα – Φωτογραφίες από το μπλακάουτ

Διαβάζεται σε 4'
“Βυθισμένη” στο σκοτάδι η Κούβα – Φωτογραφίες από το μπλακάουτ
Μαζικό μπλακ-άουτ μετά από βλάβη ενός μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αβάνα της Κούβας AP Photo/Ramon Espinosa

Ολικό μπλακάουτ σημειώθηκε στην Κούβα μετά από βλάβη στον κύριο σταθμό ενέργειας. Χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια πολίτες. Δείτε φωτογραφίες.

Η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με μπλακάουτ σε όλη τη χώρα, μετά από βλάβη στον κύριο σταθμό ενέργειας, που άφησε χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης κατέρρευσε γύρω στις 11:00 (15:00 GMT) την Παρασκευή (18/10), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρμόδιοι του δικτύου ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν πόσο θα διαρκέσει η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Το νησί αντιμετωπίζει εδώ και μήνες παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό να κηρύξει “ενεργειακή έκτακτη ανάγκη” την Πέμπτη.

Η γενικευμένη διακοπή ρεύματος της Παρασκευής προκλήθηκε από την κατάρρευση του σταθμού Antonio Guiteras στη Ματάνσας, του μεγαλύτερου στην Κούβα. Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε ότι η κατάσταση αποτελεί την “απόλυτη προτεραιότητά” του, τονίζοντας ότι “δεν θα υπάρξει ξεκούραση μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση”.

Η επικεφαλής ηλεκτροδότησης του υπουργείου Ενέργειας, Λαζάρα Γκέρα, δήλωσε ότι η διαδικασία αποκατάστασης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με κάποιες περιοχές να έχουν ήδη “μικρά επίπεδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας” για την επανεκκίνηση μονάδων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όλα τα σχολεία και οι μη απαραίτητες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών κέντρων, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι σε μη κρίσιμες υπηρεσίες κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι μη βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες αναστάλθηκαν.

Οι Κουβανοί έχουν κληθεί να απενεργοποιούν συσκευές υψηλής κατανάλωσης, όπως ψυγεία και φούρνους, κατά τις ώρες αιχμής.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Ηλεκτρισμού (UNE), Αλφρέντο Λόπες Βαλδές, παραδέχτηκε επίσης ότι το νησί αντιμετωπίζει μια δύσκολη ενεργειακή κατάσταση, με τις ελλείψεις καυσίμων να είναι η κύρια αιτία.

Τα παρατεταμένα μπλακάουτ προκαλούν εντάσεις στην Κούβα

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, όπως αυτή που πλήττει τώρα την Κούβα, αποτελούν πάντα πηγή έντασης για την κυβέρνηση. Η αδυναμία να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση συνιστά δυνητικό πρόβλημα για τη δημόσια τάξη, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν.

Τον Ιούλιο του 2021, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, αντιδρώντας σε πολυήμερες διακοπές ρεύματος που έπλητταν μεγάλο μέρος της χώρας. Η απελπισία των πολιτών, που έβλεπαν τα τρόφιμα να χαλάνε σε ζεστά ψυγεία και καταψύκτες, επιδεινώθηκε από την έλλειψη κλιματισμού και ανεμιστήρων σε συνθήκες ασφυκτικής ζέστης.

Σε πολλά κτίρια, οι αντλίες νερού λειτουργούν με ρεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης οδηγεί και σε έλλειψη νερού. Επιπλέον, η έλλειψη καυσίμων στους σταθμούς ανεφοδιασμού εμποδίζει τους ανθρώπους να εργαστούν ή να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για να αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα και επείγουσες ανάγκες.

Τον Μάρτιο, εκατοντάδες άνθρωποι στην Σαντιάγο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κούβας, πραγματοποίησαν μια σπάνια δημόσια διαμαρτυρία λόγω των χρόνιων διακοπών ρεύματος και των ελλείψεων σε τρόφιμα.

Δείτε εικόνες από το ολικό μπλακάουτ

AP Photo/Ramon Espinosa
AP Photo/Ramon Espinosa
AP Photo/Ramon Espinosa
AP Photo/Ramon Espinosa
AP Photo/Ramon Espinosa

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα