“Βόμβα” στην Κύπρο: Διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Διαβάζεται σε 2'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες μετέφεραν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο για να “γλιτώσουν” από τις κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλλε στη Ρωσία.

H Κύπρος έγινε χώρα υποδοχής τεράστιων ποσών από Ρώσους ολιγάρχες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή σχετικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η είδηση έγινε γνωστή μετά τη μεγαλύτερη διαρροή οικονομικών δεδομένων από την Κύπρο, τα οποία τέθηκαν υπόψιν της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων. Διέρρευσαν συνολικά 3,6 εκατομμύρια αρχεία από πηγή φυσικά που δεν κατονομάζεται, και πτυχές του ρεπορτάζ αποκάλυψε ο Guardian.

Τι έδειξε η διαρροή των δεδομένων

Hταν μία φαινομενικά “εύκολη” λύση για τους Ρώσους ολιγάρχες. Μεταφορά εκατομμυρίων περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο χώρα η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι συνεπάγεται. Ειρήσθω εν παρόδω, η Κύπρος έχει δεσμευτεί να εντείνει τους ελέγχους της στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, μέσω Κύπρου έγινε πληρωμή σε ισχυρό, με μεγάλη επιρροή Γερμανό δημοσιογράφο, αλλά και χρηματοδοτήσεις ποδοσφαιρικών συλλόγων. Τα χρήματα που αντιστοιχούν στον Γερμανό δημοσιογράφο Hubert Seipel είναι 600.000 ευρώ και τα ποσά δόθηκαν έτσι ώστε να υποστηριχθεί η έκδοση δύο βιβλίων για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεκάδες εκατομμύρια πήγαν σε υπεράκτιες εταιρείες για πληρωμές που έκανε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς όσο ήταν ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Μέσω αυτών πληρώθηκαν σκάτουτερς, μάνατζερς αλλά και στελέχη, γεγονός που δεν αποκλείεται να παραβιάζει τους κανόνες τους financial fair play.

O Αμπράμοβιτς, τέλος, πριν πουλήσει την Τσέλσι (λίγο μετά τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία) φέρεται ότι έχει κάνει, πάντα μέσω Κύπρου, συμφωνία με το γνωστό ατζέντη παικτών Πίνι Ζάχαβι για τον έλεγχο 21 ποδοσφαιριστών νεαρής ηλικίας.

Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε ότι ένας από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, ο Αλεξέι Μορντάσοβ, επιχείρησε να μεταφέρει το ποσό του 1 δισ. λιρών σε δημόσια εταιρεία κατά την ημέρα που επιβλήθηκαν οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ρωσία.

Συνολικά τα αρχεία που διέρρευσαν “αποκαλύπτουν” τη δραστηριότητα 800 περίπου εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο και ελέγχονται από Ρώσους ιδιοκτήτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα