“Βόμβα” Τραμπ για εκλογές στην Ουκρανία και επίθεση στον Ζελένσκι

Διαβάζεται σε 4'
“Βόμβα” Τραμπ για εκλογές στην Ουκρανία και επίθεση στον Ζελένσκι
Associated Press

O Nτόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επέρριψε ευθύνες στο Κίεβο για τον πόλεμο. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι θέλει να πιέσει για να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον οποίο χαρακτήρισε κακό διαπραγματευτή και «βαθύτατα ανίκανο», την Τρίτη (18/02), ενώ οι εντάσεις συνεχίζονται σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα σχόλια αυτά έρχονται εν μέσω κριτικής από Ευρωπαίους συμμάχους και πολλούς Αμερικανούς ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επενδύσει στην άμυνά της αποκλείστηκαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Σαουδική Αραβία. Αξιολογώντας θετικά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, ο Τραμπ αντέδρασε στην ενόχληση του Ζελένσκι για τον αποκλεισμό της Ουκρανίας, καθώς και στην απόφασή του να μην ταξιδέψει στο Ριάντ για επιπλέον διαβουλεύσεις με την αμερικανική αντιπροσωπεία αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδος έριξε για άλλη μία φορά ευθύνες στο Κίεβο για τον πόλεμο, αναφέρει το POLITICO.

«Σήμερα άκουσα, ‘Α, καλά, δεν μας κάλεσαν’», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για την κριτική από την Ουκρανία, απευθύνοντας την απάντησή του εμμέσως στον Ζελένσκι. «Λοιπόν, είστε εκεί τρία χρόνια. Έπρεπε να το είχατε τελειώσει — τρία χρόνια. Δεν έπρεπε να είστε εκεί. Δεν έπρεπε να το είχατε ξεκινήσει. Έπρεπε να είχατε κάνει μια συμφωνία», είπε ο Τραμπ.

Η δήλωση αυτή – που αγνοεί το γεγονός ότι ήταν η Ρωσία που εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια – αποτελεί την πιο σκληρή δήλωση του Τραμπ κατά του Κιέβου μέχρι σήμερα και διατυπώθηκε τη στιγμή που ο Ζελένσκι και οι ηγέτες σε όλη την Ευρώπη πασχίζουν να αντιδράσουν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πιο κρίσιμος σύμμαχος της Ουκρανίας τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Ρωσία, παρά για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και την ενίσχυση της αποτροπής απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ξεκίνησε τον πρώτο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον του να πιέσει για τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία ως μέρος μιας διπλωματικής λύσης στον πόλεμο. «Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν έχουν γίνει εκλογές στην Ουκρανία, όπου υπάρχει στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, όπου ο ηγέτης της Ουκρανίας — δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά έχει μόλις 4% αποδοχή — και η χώρα έχει διαλυθεί», είπε ο Τραμπ.

Αν και η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει μειωθεί από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, εξακολουθεί να έχει τη στήριξη μιας οριακής πλειοψηφίας των Ουκρανών — 52% σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου μήνα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε, επιπλέον, ότι οι Ουκρανοί, οι οποίοι μάχονται για την επιβίωση της χώρας τους, «είναι κουρασμένοι» από τον θάνατο και την καταστροφή και επιθυμούν να δουν τον πόλεμο να τελειώνει. «Ο κόσμος θέλει να δει κάτι να συμβαίνει», δήλωσε.

Αυτή η τοποθέτηση, όμως, έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα στην Ουκρανία, όπου εκλεγμένοι αξιωματούχοι και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχουν σοκαριστεί από τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, που δείχνουν αδιαφορία για τη μοίρα της χώρας. Σε αυτές περιλαμβάνονται όχι μόνο οι συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά και μια αμερικανική πρόταση να διεκδικήσει η Ουάσιγκτον το 50% των δικαιωμάτων εξόρυξης σπάνιων γαιών της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που έχει ήδη δοθεί — χωρίς να διασφαλίζει μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα