Βόρεια Γάζα: Μάχες σώμα με σώμα του Ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς

Διαβάζεται σε 4'
Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας AP

Μάχες με ενόπλους της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό στη βόρεια Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως μεταδίδουν και οι δύο πλευρές. Απελπισμένοι οι Παλαιστίνιοι από τον ασφυκτικό αποκλεισμό.

Συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών στρατιωτών λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής, σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν τις τελευταίες ώρες και οι δύο πλευρές, στον απόηχο των δηλώσεων Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου (29/10) ότι “ο πόλεμος εισέρχεται στην δεύτερη φάση”.

Σε ανάρτηση στο Telegram που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (29/10), οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι συνεχίζουν “χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας” και ότι συγκρούστηκαν με ενόπλους της Χαμάς εντός της Γάζας, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

“Τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον [ισραηλινών] στρατιωτών σκοτώθηκαν, καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ”, ανέφερε. Το Ζικίμ είναι ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, λίγα χιλιόμετρα από τη Γάζα.

Νωρίτερα, ο λογαριασμός Telegram των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα εκεί.

Οι IDF δημοσίευσαν επίσης ένα βίντεο που, όπως είπαν, έδειχνε τα άρματα μάχης και άλλα οχήματά τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, η προέλευση του οποίου δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητα μέσα.

Ένα άλλο βίντεο των IDF δείχνει αεροπορικές επιδρομές στο Μπέιτ Χανούν, στη βορειοανατολική πλευρά της Λωρίδας. Και σε αυτό παρουσιάζονται αποσπάσματα από διαφορετικές τοποθεσίες, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι όλα είναι πρόσφατα πλήγματα.

Απελπισμένοι οι κάτοικοι στη Γάζα – Εισέβαλαν σε αποθήκες του ΟΗΕ για αλεύρι

Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας είναι απελπιστική. Άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα μέρος το οποίο βομβαρδίζεται διαρκώς, αποκλεισμένοι από καύσιμα, τρόφιμα, νερό και τηλεπικοινωνίες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της παλαιστινιακής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και “βασικά είδη επιβίωσης”, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Κυριακή.

“Πρόκειται για ανησυχητικό σημάδι ότι η πολιτική τάξη αρχίζει να καταρρέει, έπειτα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας της Γάζας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Σε μία από τις αποθήκες, η οποία βρίσκεται στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, η UNRWA αποθηκεύει προμήθειες που φτάνουν με τις λιγοστές αυτοκινητοπομπές που περνούν στη Γάζα από την Αίγυπτο.

Αγόρι στη Γάζα
Αγόρι στη Γάζα AP Photo/Hatem Ali

ΠΟΥ για εκκένωση νοσοκομείου: “Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει πάντα να προστατεύεται”

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, χαρακτήρισε βαθιά ανησυχητικές τις αναφορές γιατρών και της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισέληνου που εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στη βόρεια Γάζα ότι ο ισραηλινός στρατός τους είπε να εκκενώσουν αμέσως το νοσοκομείο. 

Το μήνυμα, σύμφωνα με το BBC, είχε αποδέκτες το “προσωπικό του νοσοκομείου Αλ-Κουντς, στους οδηγούς ασθενοφόρων και στους εκτοπισμένους στα σχολεία”.

Τους λέει να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή και να μεταφερθούν στην “ανθρωπιστική ζώνη στο νότο”.

Επαναλαμβάνουμε – είναι αδύνατο να εκκενώσουμε νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή τους”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

“Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει πάντα να προστατεύεται”.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις παραπάνω αναφορές.

Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Γάζα

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γάζα έφθασε τους 8.005, ενώ 20.242 είναι οι τραυματίες, δήλωσε σήμερα επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 3.324 παιδιά, 2.062 γυναίκες και 460 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μαρτυρίες από τη Γάζα στο NEWS 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα