Βόρεια Κορέα: Έβδομη εκτόξευση πυραύλων σε δύο εβδομάδες – Γιατί επιταχύνει τις δοκιμές

Βόρεια Κορέα: Έβδομη εκτόξευση πυραύλων σε δύο εβδομάδες – Γιατί επιταχύνει τις δοκιμές
Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου South Korea Defense Ministry via AP

Ακόμη μια εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας. Ποιοι οι λόγοι, κατά τους ειδικούς, που ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει επιταχύνει τις δοκιμές.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, σύμφωνα με επίσημες πηγές από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι και οι δύο πύραυλοι έφτασαν σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων και κάλυψαν απόσταση 350 χιλιομέτρων. Ο πρώτος εκτοξεύτηκε στη 01.47 (τοπική ώρα, Κυριακή, 19.47 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) και ο δεύτερος έξι λεπτά αργότερα, είπε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τοσίρο Ίνο. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap που επικαλείται τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ως πηγή, επρόκειτο για πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Μουντσόν.

Αυτή ήταν η έβδομη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες που η Βόρεια Κορέα προχωρά σε πυραυλικές δοκιμές.

Οι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα, εκτός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, κανένα ιαπωνικό σκάφος που έπλεε στην περιοχή δεν ανέφερε ότι αντιμετώπισε προβλήματα.

Ο Τοσίρο Ίνο είπε ότι οι ιαπωνικές αρχές ερευνούν για να διαπιστώσουν τι είδους πύραυλοι ήταν και εξετάζουν την πιθανότητα να επρόκειτο για πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχιο.

Την Τρίτη είχε εκτοξευθεί ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Ακολούθησαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο ενώ είχαν προηγηθεί ασκήσεις και με την Ιαπωνία, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η Βόρεια Κορέα δικαιολόγησε τις πυραυλικές δοκιμές επικαλούμενη την αμερικανική «στρατιωτική απειλή».

Ο Ίνο είπε ότι το Τόκιο δεν μπορεί να ανεχθεί τις συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Γιατί η Β. Κορέα επιταχύνει τις δοκιμές

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα επιταχύνει τις δοκιμές της το τελευταίο διάστημα.

Πρώτον, θα μπορούσε απλώς να είναι η κατάλληλη στιγμή μετά τα γεγονότα των τελευταίων ετών, με τον Κιμ να ανακηρύσσει τη νίκη εναντίον του Covid τον Αύγουστο και μια νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει επικεντρωθεί σε επιδείξεις ενότητας με τη Νότια Κορέα.

Δεν μπόρεσαν να κάνουν δοκιμές για αρκετά χρόνια λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, οπότε θα περίμενα από τους τεχνικούς και τους στρατηγούς της Βόρειας Κορέας να είναι πολύ πρόθυμοι να βεβαιωθούν ότι τα παιχνίδια τους θα λειτουργήσουν καλά“, δήλωσε στο CNN ο Andrei Lankov, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kookmin της Νότιας Κορέας.

Ο Jeffrey Lewis, ειδικός στα όπλα και καθηγητής στο Middlebury Institute of International Studies, είπε ότι είναι επίσης φυσιολογικό για τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές κατά τη διάρκεια του θυελλώδους καλοκαιριού και να συνεχίσει μόλις βελτιωθεί ο καιρός το φθινόπωρο.

Όμως, όπως είπαν αρκετοί ειδικοί, ο Κιμ θα μπορούσε επίσης να στέλνει ένα μήνυμα επιδεικνύοντας σκόπιμα το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας σε μια περίοδο οξυμένης παγκόσμιας σύγκρουσης.

Θέλουν να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι δεν πρέπει να αγνοούνται, ότι υπάρχουν και οι τεχνικοί τους εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αναπτύξουν τόσο πυρηνικά όπλα όσο και συστήματα παράδοσης“, είπε ο Lankov.

Ο Carl Schuster, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη, επανέλαβε αυτή την αίσθηση. Ο Κιμ “εκτοξεύει πυραύλους για να προσελκύσει την προσοχή προς αυτόν, αλλά και για να ασκήσει πίεση στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασχοληθούν μαζί του“, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί επίσης να ενθαρρύνεται να δράσει τώρα, καθώς η προσοχή της Δύσης έχει εστιαστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα