Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος της χώρας την αποκάλεσε “Μακεδονία” – Αποχώρησε η πρέσβειρα της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 2'
Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας
Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Associated Press

Από την ορκωμοσία της ξεκίνησε κιόλας την αμφισβήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών η νέα πρόεδρος της Β. Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς αναφέρθηκε στη χώρα ως “Μακεδονία”.

Ορκίστηκε την Κυριακή (12/05) πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως “Μακεδονία”, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως “Μακεδονία”, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων “Αξίζει” για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να “στοιχειώσει” ξανά τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση την κατήγγειλε, ως κυβέρνηση την αποδέχθηκε σιωπηρά και τώρα ενδέχεται να κληθεί και να την υπερασπιστεί.

Η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στα Σκόπια φέρνει σε αμηχανία και την κυβέρνηση της ΝΔ στην Αθήνα, καθώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί ούτε το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να αρχίσει τα “τσαλίμια” όσον αφορά στην εφαρμογή πτυχών της συμφωνίας των Πρεσπών. Και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει εν τω μεταξύ φέρει ποτέ τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ως απόρροια της συμφωνίας στη Βουλή, για το φόβο του Αντώνη Σαμαρά.

Οποιαδήποτε αμφισβήτηση – έστω και εν μέρει – των Πρεσπών από τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα έδινε μάλιστα αφορμή στην “πατριωτική ΝΔ” να αναρωτηθεί γιατί να μην ακυρωθεί συνολικά η συμφωνία. Αυτό άλλωστε είχε υποστηρίξει το 2018 όταν η τότε κυβέρνηση Τσίπρα έφερνε τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ο κ. Σαμαράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα