Βόρεια Μακεδονία: Το DUI κατηγορεί την Σιλιάνοφσκα για παραβίαση Συντάγματος

Διαβάζεται σε 2'
Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα AP Photo/Boris Grdanoski

“Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα” δηλώνει βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία και την κατηγορεί ότι παραβίασε το Σύνταγμα.

Πολιτικό “σεισμό” προκάλεσε η κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της σήμερα, Κυριακή (12/05).

Η εν λόγω ενέργεια έφερε την αντίδραση της Αθήνας, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας. Στο ίδιο πνεύμα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πράξη της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε και την αντίδραση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, του DUI του Αλί Αχμέτι, που εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση καταπάτησε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη ούτε Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της, αποκάλεσε τη χώρα ως “Μακεδονία”, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως “Μακεδονία”, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα