Βόρεια Μακεδονία: Το θρίλερ με την παραίτηση Ζάεφ – Ισχύει η όχι;

Βόρεια Μακεδονία: Το θρίλερ με την παραίτηση Ζάεφ – Ισχύει η όχι;
Ζόραν Ζάεφ AP

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε προφορικώς την παραίτησή του από την Πρωθυπουργία της Βόρειας Μακεδονίας, είναι άγνωστο όμως τι έχει πράξει γραπτώς.

Τελικά ο Ζόραν Ζάεφ έχει παραιτηθεί ή όχι; Προφορικά έχει παραιτηθεί σίγουρα, τον έχει δει όλος κόσμος, υπάρχουν και τα σχετικά video που το “υπενθυμίζουν”. Ομως, όπως ισχύει για όλες τις χώρες καμία παραίτηση δεν ενεργοποιείται αν δεν καταταθεί γραπτώς.

Προσώρας, κανείς στη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η παραίτηση του Πρωθυπουργού έχει υποβληθεί γραπτώς στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή. Νομικοί της γείτονος επισημαίνουν το προφανές: Δεν υπάρχει παραίτηση χωρίς γραπτό κείμενο.

Την ίδια στο κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει αρχίσει συλλογή υπογραφών προς υποστήριξη του Ζάεφ με πρωτοβουλία της τοπικής του Κουμάνοβο, Μάρτιν Κοστόβδκι. Με την ενέργεια της παραίτησης έτσι και αλλιώς δεν συμφωνεί κανείς. Ούτε τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ούτε και οι κυβερνητικοί εταίροι που ήδη από την Δευτέρα έχουν ξεκαθαρίσει ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να συνεχιστεί.

Σε συνάντηση των εταίρων διαπιστώθηκε ομοφωνία απόψεων ενώ έγινε σαφές ότι κατά τη γνώμη τους δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, σ’ αυτό το διάστημα ιδιαίτερα αν τον Δεκέμβριο ανοίξει η διαδικασία για τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση η χώρα χρειάζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση ή κυβέρνηση τεχνοκρατών έτσι ώστε να “τρέξει” όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα Πρωθυπουργός μίας τέτοιας κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών (ο υπογραφών την Συμφωνία των Πρεσπών) Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα