Βόρεια Μακεδονία: Τουλάχιστον 20 συλλήψεις για τη φονική πυρκαγιά – Σοκάρουν οι μαρτυρίες
Διαβάζεται σε 5'
Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 20 συλλήψεις για τη φονική πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στη Βόρεια Μακεδονία. Στο φως σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά, έλλειψη αδειών και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.
- 17 Μαρτίου 2025 08:14
Στη σύλληψη τουλάχιστον 20 ατόμων προχώρησαν οι αρχές στη Βόρεια Μακεδονία για την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους, σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συγκλόνισαν τη χώρα.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα) στο κλαμπ Pulse, όπου περίπου 1.500 άτομα είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν συναυλία του δημοφιλούς hip-hop ντουέτου DNK.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας, μόνο ένα μέλος του συγκροτήματος επέζησε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Συνολικά, 155 άτομα τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες πυροτεχνημάτων που χτύπησαν το ταβάνι, το οποίο αποτελούνταν από ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό.
Όπως φαίνεται στα σοκαριστικά βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, οι καλλιτέχνες τραγουδούν στο κατάμεστο νυχτερινό κέντρο, ενώ από τη σκηνή γίνεται χρήση πυροτεχνημάτων με σπινθήρες. Τη στιγμή εκείνη το ταβάνι δείχνει να αρπάζει φωτιά, η οποία εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.
Σε άλλο βίντεο, το συγκρότημα συνεχίζει να τραγουδάει με φόντο το φλεγόμενο ταβάνι και χωρίς να έχει αντιληφθεί το παραμικρό, μέχρι που οι παρευρισκόμενοι φωνάζουν και δείχνουν ότι έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.
Καταγγελίες για διαφθορά και ακατάλληλες συνθήκες
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάντσε Τόσκοφσκι, δήλωσε πως οι συλληφθέντες θα ανακριθούν, καθώς υπάρχουν υποψίες για «δωροδοκία και διαφθορά» που σχετίζονται με τη λειτουργία του χώρου.
Όπως αποκάλυψε, το κλαμπ λειτουργούσε χωρίς άδεια, ενώ τοπικά ΜΜΕ το περιγράφουν ως έναν «αυτοσχέδιο» χώρο διασκέδασης, καθώς προηγουμένως στεγαζόταν εκεί μια αποθήκη χαλιών.
Η δήμαρχος της Σκοπίων, Ντανέλα Αρσόφσκα, τόνισε ότι στο κτίριο υπήρχε μόνο μία λειτουργική έξοδος, καθώς η πίσω πόρτα ήταν κλειδωμένη, γεγονός που εμπόδισε τη διαφυγή πολλών παρευρισκόμενων.
Οι πρώτες αυτοψίες έδειξαν σοβαρές παρατυπίες στο χώρο. Όπως ανέφερε η Αρσόφσκα, υπήρχαν ελλείψεις στα συστήματα πυρόσβεσης, ενώ το κτίριο δεν διέθετε επαρκή φωτισμό ασφαλείας.
“Βγήκα ζωντανή, αλλά η αδελφή μου όχι”
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μοναδικός διάδρομος διαφυγής οδήγησε σε πανικό και συνωστισμό.
Η 20χρονη Μαρίγια Τάσεβα, μιλώντας στο Channel 5, περιέγραψε τον συνωστισμό καθώς οι παρευρισκόμενοι έτρεχαν να σωθούν.
«Έπεσα κάτω, με ποδοπάτησαν, αλλά κατάφερα να βγω. Είμαι καλά τώρα, αλλά πολλοί δεν τα κατάφεραν», δήλωσε στο Reuters.
Η αδελφή της, 25 ετών, ήταν ανάμεσα στα θύματα. «Εγώ σώθηκα, εκείνη όχι», είπε συγκλονισμένη.
Σύμφωνα με τον εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού, Μουσταφά Σάιντοφ, οι περισσότεροι τραυματίες είναι 18 έως 20 ετών, ενώ τουλάχιστον 20 από τους τραυματίες και 3 από τους νεκρούς είναι ανήλικοι.
«Η κατάσταση είναι χαοτική και τραγική. Δυστυχώς, χάθηκαν πολλές νέες ζωές», τόνισε.
Ο χειρουργός Βλάντισλαβ Γκρούεφ ανέφερε στο BBC ότι οι περισσότεροι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο φέρουν εκτεταμένα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού στο κεφάλι, τον λαιμό και το άνω μέρος του σώματος.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Κότσανι αποκάλυψε ότι η ταυτοποίηση των θυμάτων ήταν αρχικά δύσκολη λόγω της έλλειψης ταυτοτήτων, ενώ 18 ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Στη ΜΕΘ του Παπανικολάου τρεις εγκαυματίες
Παραμένουν στη ΜΕΘ εγκαυμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου οι τρεις τραυματίες που υπέστησαν εγκαύματα στο τραγικό πολύνεκρο περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε χτες σε ντισκοτέκ στην πόλη Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εκ των τραυματιών έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση, ενώ ο τρίτος όχι. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε ειδοποίηση στο νοσοκομείο για διακομιδή και άλλων περιστατικών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι δύο τραυματίες υποβλήθηκαν σε τραχειοτομή στο 424.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρει σχετικά:
«Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ για τη διακομιδή και διαχείριση της νοσηλείας εγκαυματιών μετά από αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πόλη Κοτσανι της Βόρειας Μακεδονίας και κατόπιν αιτήματος της γειτονικής χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες και βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ), με στόχο τη διακομιδή, την υποδοχή και περίθαλψη εγκαυματιών σε κατάλληλους Υγειονομικούς Σχηματισμούς της χώρας μας. Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ, έχουν ήδη τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα οι Μονάδες Εγκαυμάτων στα νοσοκομεία:
- Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου»
- Γ.Ν.Α. Γεννηματάς
- Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ
- Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη διακομισθεί και νοσηλεύονται οι πρώτοι 3 εγκαυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γεώργιος Παπανικολάου”, οι οποίοι διακομίσθηκαν στη χώρα μας με ασθενοφόρα οχήματα της γειτονικής χώρας. Από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ έχει τεθεί ήδη σε ετοιμότητα ο απαραίτητος αριθμός ασθενοφόρων οχημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που αποφασισθεί διακομιδή επιπλέον εγκαυματιών σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς του ΕΣΥ ή του ΥΠΕΘΑ στην Αθήνα».