Βουλγαρία: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους σε εκπαιδευτική πτήση – Δύο νεκροί

Διαβάζεται σε 2'
Βουλγαρία: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους σε εκπαιδευτική πτήση – Δύο νεκροί
AP Photo/Virginia Mayo

Αεροπορικό δυστύχημα στη νότια Βουλγαρία κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Νεκροί δύο πιλότοι.

Δύο πιλότοι της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν σήμερα σε ένα αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη νότια Βουλγαρία κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ενόψει μιας στρατιωτικής αεροπορικής επίδειξης που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης για αεροπορική επίδειξη», δήλωσε ο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ σε συνέντευξη Τύπου στη στρατιωτική βάση Γκραφ-Ιγκνατίεβο.

Το σοβιετικής κατασκευής διθέσιο αεροσκάφος L-39ZA, το οποίο αναβαθμίστηκε το 2022 για να πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, έπιασε φωτιά μετά από τη συντριβή του στις 12:30 σε δασώδη περιοχή.

Οι δύο αξιωματικοί εκπαιδευτές, γεννημένοι το 1973 και το 1996, δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα εφεδρικά αλεξίπτωτα για να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος και πέθαναν ακαριαία.

«Ήταν από τους καλύτερους και είχαν πραγματοποιήσει αυτές τις ασκήσεις πολυάριθμες φορές», τόνισε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ντίμιταρ Πετρόφ.

Η αεροπορική επίδειξη που είχε προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο με αφορμή την 20ή επέτειο από την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ ακυρώθηκε και κηρύχθηκε ημέρα πένθους για τις ένοπλες δυνάμεις.

Η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ένα απαρχαιωμένο στόλο και λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού αεροσκαφών σε καλή κατάσταση, οι πιλότοι της δεν έχουν επαρκή χρόνο εκπαίδευσης, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση.

Τον Ιούνιο του 2021, ένας Βούλγαρος πιλότος σκοτώθηκε στη συντριβή του MiG-29 του κατά τη διάρκεια άσκησης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος μαχητικών και πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, σήμερα το πρωί, λίγο πριν το δυστύχημα, στην ίδια αεροπορική βάση ήταν συγκυβερνήτης σε μια πτήση με αεροσκάφος F-16 παρόμοιο με αυτά με τα οποία θα εξοπλίσει ο στρατός από το 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα