Βράδυ αγωνίας στην Κωνσταντινούπολη – Φόβοι για μεγαλύτερο σεισμό

Διαβάζεται σε 7'
Βράδυ αγωνίας στην Κωνσταντινούπολη – Φόβοι για μεγαλύτερο σεισμό
AP Khalil Hamra

Με τον φόβο ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού θα περάσουν την νύχτα οι κάτοικο της Κωνσταντινούπολης. Εφιαλτικές προβλέψεις σεισμολόγων για πάνω από 7 Ρίχτερ.

Σε δρόμους, πλατείες και πάρκα αναμένεται να περάσουν το βράδυ κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης φοβούμενοι για έναν ακόμα ισχυρότερο σεισμό. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έπειτα από τα 6,2 Ρίχτερ που “χτύπησαν” την πόλη το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4).

Οι πάνω από 50 μετασεισμοί που ακολούθησαν, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,9 Ρίχτερ, οδήγησαν τον κόσμο να περάσει την ημέρα στους δρόμους.

Κατά την διάρκεια του κύριου σεισμού, τουλάχιστον 151 άνθρωποι τραυματίστηκαν πηδώντας από ύψη για να σωθούν. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή σοβαρές ζημιές σε κτίρια, σύμφωνα με τις αρχές.

Κάτοικοι περιέγραψαν τον κύριο σεισμό ως έναν από τους ισχυρότερους που έχουν βιώσει εδώ και χρόνια, εκφράζοντας φόβους για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό.

Πολλοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπεσίκτας, μια πολυσύχναστη φοιτητική περιοχή, για να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Τα σχολεία ήταν ήδη κλειστά λόγω αργίας την Τετάρτη και, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη και Παρασκευή. Παράλληλα, έχουν οριστεί ανοικτοί χώροι ως ασφαλείς για τον πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι η νότια Τουρκία επλήγη το 2023 από δύο καταστροφικούς σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 55.000 ανθρώπους.

Τούρκος σεισμολόγος: «Δεν ήταν αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί, έρχονται πάνω από 7 Ρίχτερ»

Σημειώνεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τούρκος καθηγητής γεωλογίας, Dr. Naci Görür είχε προειδοποιήσει ότι ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί τότε, θα επηρεάσει το ρήγμα του Μαρμαρά, πιθανότατα προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό μελλοντικά, όπως έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά», είχε πει ο καθηγητής και επανήλθε με αφορμή τα ισχυρά Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κωνσταντινούπολη.

AP

«Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

«Οι σεισμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να μιλάμε για αυτούς όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Όταν δεν υπάρχει σεισμός, πρέπει να μιλάμε γι’ αυτούς και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση, στη συνέχεια ο δήμος και οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό.

Ο αστικός μετασχηματισμός και η οικοδόμηση δεν είναι πράγματα που προετοιμάζουν την πόλη για έναν σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο λαός πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν», κατέληξε.

Λέκκας: Τα τρία πιθανά σενάρια για την σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία

Την πεποίθηση πως δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις επόμενες ώρες στην Τουρκία, καθώς η σεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη και τα όποια δεδομένα θα αντληθούν από την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας, εξέφρασε o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως αυτό που «έσωσε» την Κωνσταντινούπολη και δεν είδαμε τεράστιες υλικές ζημιές, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαμε τη θραύση ολόκληρου του ρήγματος της Ανατολίας – το οποίο έχει μήκος 60 χλμ και μπορεί να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7,5R – αλλά ενός μικρού κομματιού που έδωσε το 6,2.

Τα σενάρια για τις επόμενες ώρες είναι τρία: «Αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικής ακολουθίας. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό, μέχρι 7 περίπου της κλίμακας Ρίχτερ, και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μία ακολουθία της τάξεως των 6 βαθμών, 30 περίπου σεισμοί 6 βαθμούς, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Λέκκας, χαρακτηρίζοντας το κακό σενάριο των 7 Ρίχτερ ως «μη άμεσο».

«Όπως είδαμε στην περίπτωση του 1999 στο Ιζμίτ που έγινε ο μεγάλος σεισμός των 7,8R, στο Μπολού, μια πόλη που απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από το Ιζμίτ, έγινε μετά δύο μήνες ο σεισμός. Δεν έχει χρονικό περιθώριο, αλλά πιστεύω ότι η εξέλιξη θα είναι γρήγορη στην συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί έχει συσσωρευθεί πολύ μεγάλη ενέργεια κατά μήκος του ρήγματος», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Στην ερώτηση αν περιμένουμε ο σημερινός σεισμός να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα, ο κ. Λέκκας ήταν καταφατικός, λέγοντας πως μπορεί να ενεργοποιήσει τόσο τα ρήγματα προς την Ανατολή όσο και προς τη Δύση. «Ουσιαστικά όμως το κομμάτι που είναι μέσα στη θάλασσα πρέπει να ενεργοποιηθεί, ούτως ώστε να εκτονωθούν οι δυνάμεις», πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο ελλαδικός ηπειρωτικός και θαλάσσιος χώρος από αυτό το ρήγμα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελληνικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη, οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».

Όσο για το αν από τους μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν κινδυνεύουν τα πολλά παλιά κτίρια της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας, ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως από ένα μεγαλύτερο σεισμό «ενδεχομένως να έχουμε κάποιες βλάβες στην Αγιά Σοφιά». Κάτι που θα συμβεί εάν συνεχιστεί η ακολουθία και στον δομημένο ιστό της Κωνσταντινούπολης, το 1/3 της οποίας αποτελείται από κτίρια 50-100 ετών.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ωστόσο πως αυτό που έχει σημασία «είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλη έκθεση του πληθυσμού. Δηλαδή έχουμε 16 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ουσιαστικά ζουν σε μια στενή περιοχή και εκεί πια η έκθεσή μας, η τρωτότητά μας, είναι πάρα πολύ μεγάλη, συνεπώς θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις».

Χαρακτήρισε τέλος μια «συνήθεια πολύ συχνή για τους Τούρκους», το φαινόμενο να πηδάει ο κόσμος από τα παράθυρα κατά τη διάρκεια των σεισμών.

«Από το 1995 μέχρι τώρα, έχουμε κάνει περίπου 10 αποστολές στην Τουρκία, στους σεισμούς της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, μία συνήθεια πολύ συχνή για τους Τούρκους. Πηδάνε από το παράθυρο, ιδίως όταν είναι σε χαμηλούς ορόφους, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλους τραυματισμούς, προφανώς». Μια πρακτική που ασφαλώς δεν συνιστάται.

Τα ρήγματα που ανησυχούν τους Τούρκους

Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.

Η νέα σεισμική δόνηση ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.

Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός “Μεγασεισμού” καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα