Βραβείο “George Polk” στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν τη δράση της NSA

default image

Τρεις δημοσιογράφοι του Guardian, βραβεύθηκαν για τις αποκαλύψεις του σκανδάλου παγκόσμιας κατασκοπείας της NSA. Ολόκληρη η λίστα των νικητών

Οι τρεις δημοσιογράφοι του Guardian, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την NSA, μέσω των στοιχείων που έδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι μεταξύ άλλων οι νικητές του πολύ σημαντικού βραβείου “George Polk”.

Οι Glen Greenwald, Ewen MacAskill και Laura Poitras, θα μοιραστούν το βραβείο με τον Barton Geliman της Washington Post.

Στο τέλος Μαΐου του 2013, ο MacAskil, απεσταλμένος του Guardian, ο Greenwald, αρθρογράφος και η Poitras, σκηνοθέτης, ταξίδεψαν στο Χονγκ Κονγκ για να συναντήσουν το “βαθύ λαρύγγι” της υπόθεσης, τον πρώην πράκτορα της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν, τους έδωσε χιλιάδες έγγραφα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για να αποκαλυφθεί η κατασκοπεία της NSA, παγκοσμίως.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών, με τις σχέσεις τις ΗΠΑ με την ΕΕ να μπαίνουν στον “πάγο”, μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

“Οι δημοσιογράφοι μίλησαν με τον Σνόουντεν, ώστε να τον πείσουν να δώσει τις πληροφορίες και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν, όλες τις επαφές τους ώστε να ερευνήσουν τα αρχεία και να εξηγήσουν πώς η NSA μάζευε στοιχεία από εκατομμύρια στόχους και πώς χρησιμοποίησε εταιρείες όπως η Google και η Yahoo, για να απλώσει το δίχτυ της παγκοσμίως”, αναφέρεται στην ανακοίνωση για την απονομή του βραβείου.

Ο John Darnton, έφορος των βραβείων, δήλωσε: “Ακολουθώντας την παράδοση του George Polk, πολλοί δημοσιογράφοι, που έχουμε βραβεύσει, έκαναν περισσότερα από να φέρουν εις πέρας ένα ρεπορτάζ. Ενημέρωσαν το κοινό και βελτίωσαν την αντίληψη της κοινής γνώμης, φέρνοντας στο φως ιστορίες, που χωρίς την προσπάθειά τους, θα είχαν μείνει στο σκοτάδι”.

Το βραβείο “George Polke”, καθιερώθηκε το 1949 από το Πανεπιστήμιο του Long Island, στη μνήμη του ανταποκριτή του CBS, George Polke, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1948, ενώ κάλυπτε τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Όλοι οι βραβευθέντες του 2013

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα