“Βράζει” η Μέση Ανατολή – Εν αναμονή των αντιδράσεων Ισραήλ και ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 8'Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην αναμονή της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν, μετά το πυραυλικό χτύπημα της Τρίτης. Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ.
- 02 Οκτωβρίου 2024 22:06
Από μια κλωστή κρέμεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον φόβο για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Η χερσαία επίθεση που διέταξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λίβανο με στόχο την Χεζμπολάχ έφερε την σφοδρή αντίδραση του Ιράν, το οποίο πραγματοποίησε επιδρομές κατά του Ισραήλ.
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Τελ Αβίβ και κατά πόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα “υπακούσει” τις κατευθύνσεις που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δια στόματος του προέδρου Μπάιντεν, τραβούν γραμμή ως προς ένα ενδεχόμενο χτύπημα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Χτύπημα, το οποίο αναμφίβολα θα έχει τρομακτικές συνέπειες.
Ειδικότερα, σήμερα, Τετάρτη (02/10), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κράτησε διαφορετική στάση σε σχέση με όσα υποστήριξε μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και δήλωσε σε ότι δεν υποστηρίζει ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το Ισραήλ φαίνεται πως έχει λάβει το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για αντίποινα κατά του Ιράν, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να περιορίσουν την κλίμακα των επιθέσεων ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή.
Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν δεν είχε συμβολικό χαρακτήρα, αλλά στόχευε σε πραγματικές καταστροφές και απώλειες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για απάντηση από το Ισραήλ.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ συνεχίζονται, ενώ αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σενάριο προκύψει σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το Ιράν έκανε «μεγάλο λάθος» το οποίο «θα πληρώσει». Ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι ενδεχομένως το Ισραήλ να επιχειρούσε να πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν, εν είδει αντιποίνων για τη δεύτερη πυραυλική επίθεση που δέχθηκε μέσα σε λίγους μήνες από την Τεχεράνη.
Μάχες σώμα με σώμα στο νότιο Λίβανο
Στο μεταξύ σήμερα, το Ισραήλ προχώρησε σε διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του στην χερσαία εισβολή στον Λίβανο το Ισραήλ, όπου δίνονται μάχες «σώμα με σώμα» στο νότιο Λίβανο, όπου οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν προχωρήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, καταγράφοντας ωστόσο τις πρώτες απώλειες από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές δυνάμεις, οκτώ στρατιώτες -ηλικίας 21, 22 και 23 ετών- έχουν σκοτωθεί ως τώρα σε μάχη στο νότιο Λίβανο.
Οι New York Times δημοσίευσαν χάρτη του νοτίου Λιβάνου στον οποίο αποτυπώνονται με κόκκινο αστέρι οι μάχες που σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών τις Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα συνοριακά λιβανέζικα χωριά Οντάισεχ, Μαρούλ αλ-Ρας και Γιαρούν.
Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται το έδαφος του Ισραήλ στο οποίο έχει αποκλείσει την πρόσβαση ο ισραηλινός στρατός.
Tο απόγευμα της Τετάρτης, η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε συγκρότημα κατοικιών στη Δαμασκό της Συρίας με νεκρούς και τραυματίες.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Ειδικότερα, 40 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν το μεσημέρι εναντίον της περιοχής Σάφεντ, 70 στόχευαν κοινότητες κοντά στη Χάιφα και 30 εκτοξεύτηκαν εναντίον οικισμών και κοινοτήτων πολύ κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.
Ο πρόεδρος του Ιράν υπόσχεται “ισχυρότερη” απάντηση αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε σήμερα (2/10) ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «ισχυρότερη απάντηση» εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη.
«Αν το Ισραήλ αποφασίσει να αντιδράσει, η Ισλαμική Δημοκρατία θα απαντήσει με μεγαλύτερη ισχύ», δήλωσε ο Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στη Ντόχα.
«Δεν θέλουμε τον πόλεμο, όμως το Ισραήλ μας αναγκάζει να απαντήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος.
Οι δηλώσεις του έρχονται μία ημέρα μετά την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αρκετοί ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν σε αεροπορικές βάσεις, χωρίς να προκαλέσουν υλικές ζημιές.
«Το σιωνιστικό καθεστώς επιδιώκει να προκαλέσει ανασφάλεια και να διασπείρει την κρίση στην περιοχή», υπογράμμισε ο Πεζεσκιάν, προσθέτοντας: «Αυτό που ζητάμε από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες είναι να πουν στο Ισραήλ, το οποίο έχουν φυτέψει στην περιοχή, να σταματήσει την αιματοχυσία».
Από την πλευρά του, ο εμίρης Ταμίμ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ οδηγεί την περιοχή «στο χείλος της αβύσσου» με τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο για τον ρόλο των ΗΠΑ;
Η αναμενόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο αναδεικνύει μια νέα στρατηγική πραγματικότητα μετά από έναν χρόνο πολέμου στη Γάζα, με την άλλοτε πανίσχυρη Αμερική να φαίνεται αδύναμη τόσο στο να συγκρατήσει τον σύμμαχό της αλλά και στο να επηρεάσει άλλους μεγάλους εμπλεκόμενους σε μια ολοένα και πιο επικίνδυνη περιφερειακή κρίση.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες για αυτοσυγκράτηση, καθώς και τις επανειλημμένες παραινέσεις της για αποκλιμάκωση, η κυβέρνηση Νετανιάχου προχώρησε στο επόμενο στάδιο της επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα (30/9).
Όλα αυτά ήρθαν λίγο μετά τις δηλώσεις του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, που ανέδειξαν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των αμερικανικών και ισραηλινών κυβερνήσεων, την ίδια στιγμή που ο Νετανιάχου δήλωνε σε ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «Δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή που να μη μπορεί να φτάσει το Ισραήλ».
Το ρήγμα αυτό διευρύνεται καθώς συμπίπτει με το κρίσιμο τέλος μιας αμφίρροπης προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Η δυνατότητα ελιγμών του Μπάιντεν είναι περιορισμένη, καθώς επιδιώκει να αποφύγει την επιδείνωση των εγχώριων πολιτικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, παράγοντας που ο Νετανιάχου, έμπειρος χειριστής της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, κατανοεί πλήρως. Η υποψήφια των Δημοκρατικών, Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, έχει κατά κύριο λόγο διατηρήσει την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις της που υποδήλωναν μια ελαφρώς πιο σκληρή ρητορική απέναντι στον Νετανιάχου, τονίζοντας παράλληλα την κατάσταση των Παλαιστίνιων αμάχων.
Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ταπείνωσης για τις ΗΠΑ
Το μοτίβο της ισραηλινής ανυπακοής και της ανικανότητας των ΗΠΑ να ελέγξουν το Ισραήλ, επαναλαμβάνεται συνεχώς μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, που οδήγησαν στον ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας και στην πρόσφατη προσπάθεια να καταστραφεί η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο Νετανιάχου συχνά ενεργεί πρώτα και ενημερώνει τις ΗΠΑ αργότερα, ακόμα και όταν οι ενέργειές του είναι βέβαιο ότι θα υπονομεύσουν τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες και που όπως αναφέρει το CNN, θα ενισχύσουν τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα συρθούν σε έναν καταστροφικό περιφερειακό πόλεμο. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ δεν ενημερώθηκαν για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευή (27/9) που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, παρόλο που οι παγκόσμιες συνέπειες ήταν αναμενόμενα σοβαρές.
Αυτή η ισραηλινή τακτική κάνει την κυβέρνηση Μπάιντεν να φαίνεται θεατής παρά ενεργός παίκτης στα γεγονότα, όπως θα ταίριαζε σε μια υπερδύναμη. Οι μήνες διπλωματίας του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχουν αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα. Και οι ΗΠΑ πιέζουν συνεχώς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την οποία ούτε ο Νετανιάχου ούτε η Χαμάς φαίνεται να επιθυμούν.
Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν, ο οποίος εδώ και καιρό υπερηφανεύεται ότι είναι ένας από τους πιο φιλοϊσραηλινούς πολιτικούς στην ιστορία των ΗΠΑ, είναι απρόθυμος να χρησιμοποιήσει το όπλο που διαθέτει, όπως το να κόψει μόνιμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, μια κίνηση που θα είχε τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις ενόψει των εκλογών και θα του απέφερε κατηγορίες ότι εγκαταλείπει έναν σύμμαχο που μάχεται κατά της τρομοκρατίας.
Ο Νετανιάχου φαίνεται να εκμεταλλεύεται συνειδητά τα ένστικτα του Μπάιντεν, υπολογίζοντας ότι θα ανεχτεί κάθε πρόκληση.