Βραζιλία: Δίκη για την τραγωδία στην Μπρουματζίνιου με τους 270 νεκρούς

Βραζιλία: Δίκη για την τραγωδία στην Μπρουματζίνιου με τους 270 νεκρούς
Μπρουματζίνιου, Βραζιλία AP

Έναν χρόνο μετά την τραγωδία, έχουν ανασυρθεί 259 πτώματα από αυτόν τον ωκεανό τοξικής λάσπης, ενώ πυροσβέστες ακόμα σήμερα αναζητούν 11 πτώματα ανθρώπων που θάφτηκαν.

Ο όμιλος των μεταλλείων Vale SA, η γερμανική εταιρεία τυποποίησης-πιστοποίησης TÜV SÜD και 16 στελέχη τους παραπέμφθηκαν την Παρασκευή ενώπιον της δικαιοσύνης στη Βραζιλία για την καταστροφή που προκάλεσε πριν από έναν χρόνο η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων στην πόλη Μπρουματζίνιου, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 270 άνθρωποι.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενος είναι ο Φάμπιου Σβάρτσμαν, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Βάλε, και διευθυντικά στελέχη της, γεωλόγοι και μηχανικοί που συνδέονται με τη μεταλλευτική εταιρεία ή με την TÜV SÜD. Τους βαρύνουν οι κατηγορίες της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση» και του «εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος», σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου της πολιτείας Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά). Είναι αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης 12 ως 30 ετών.

Η κατηγορία του εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος απαγγέλθηκε επίσης και εναντίον των δύο εταιρειών.

Η εισαγγελία κατηγορεί τη Βάλε ότι γνώριζε τους κινδύνους και την κατάσταση του φράγματος. Από την πλευρά της, η TÜV SÜD είχε εκδώσει, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, «ψευδή πιστοποιητικά στατικής σταθερότητας».

Η δίκη αναμένεται να αρχίσει σύντομα.

Η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων είχε αποτέλεσμα το τσουνάμι λάσπης και αποβλήτων της επεξεργασίας μεταλλευμάτων που περιείχε να καταπιεί εγκαταστάσεις της εταιρείες, σπίτια και να προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Έναν χρόνο μετά την τραγωδία, έχουν ανασυρθεί 259 πτώματα από αυτόν τον ωκεανό τοξικής λάσπης, ενώ πυροσβέστες ακόμα σήμερα αναζητούν 11 πτώματα ανθρώπων που θάφτηκαν.

Σε όλη τη χώρα, φράγματα όπως αυτό στην Μπρουματζίνιου θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να αντικατασταθούν με άλλα, θεωρητικά μέχρι το 2023.

Εξάλλου, η Βάλε έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει αποζημιώσεις στα θύματα, ποσό συνολικού ύψους 435 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία είχε ήδη εμπλακεί σε άλλη μια τραγωδία αυτού του είδους. Την 5η Νοεμβρίου 2015, η θραύση άλλου φράγματος, του Σαμάρκο, συνιδιοκτήτριες του οποίου ήταν η Βάλε και η αγγλοαυστραλιανή BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε κολοσσιαία περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία, στη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντσι. Τα τοξικά λύματα από το φράγμα, όγκου 40 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, έφθασαν τότε μέχρι τον ωκεανό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα