Βραζιλία: Ο Λούλα αποπέμπει τον υπουργό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Διαβάζεται σε 4'
Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα
Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα AP Photo/Eraldo Peres

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, απομάκρυνε τον υπουργό με το χαρτοφυλάκιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αλμέιντα, μετά από 14 καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση.

Αντιμέτωπος με το πρώτο σκάνδαλο ηθών στην κυβέρνησή του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα απέπεμψε χθες Παρασκευή (06/09) τον ως τώρα υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Σίλβιου Αλμέιντα, αφού αποκαλύφθηκε πως κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, συμπεριλαμβανομένης συναδέλφισσάς του στο υπουργικό συμβούλιο.

Συνολικά 14 καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν γίνει σε βάρος του.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος αποφάσισε να απομακρύνει «τον υπουργό με το χαρτοφυλάκιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αφού τον κάλεσε σε «συνάντηση στο Πλανάλτου» (την προεδρία) για να συζητήσουν τις «σοβαρές καταγγελίες» σε βάρος του, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του αρχηγού του κράτους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λούλα θεώρησε πως η διατήρηση του υπουργού στη θέση του ήταν αδύνατη, με δεδομένη «τη φύση των κατηγοριών» για σεξουαλική παρενόχληση, εξηγείται στο κείμενο.

Ο Σίλβιου Αλμέιντα, 48 ετών, διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες με βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: μίλησε για «ψέματα» και «εκστρατεία» κάποιων που κατ’ αυτόν σκοπό είχαν να «πλήξουν» την «εικόνα του μαύρου υπουργού».

Ο δικηγόρος και πανεπιστημιακός —καθηγητής νομικής— είναι οικεία μορφή στους κύκλους των αφροβραζιλιάνων διανοούμενων.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης (05/09), όταν ο ιστότοπος Metropoles αποκάλυψε πως η συλλογικότητα Me Too της Βραζιλίας έλαβε καταγγελίες από γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Φυλετικής Ισότητας Ανιέλε Φράνκου, αγωνίστριας για την υπόθεση της ισότητας των αφροβραζιλιάνων που χαίρει μεγάλου σεβασμού.

Το σασπένς δεν κράτησε ούτε 24 ώρες. Η πρώτη κυρία, η Χοζάντζελα ντα Σίλβα, γνωστή επίσης ως «Ζάνζα», αφοσιωμένη φεμινίστρια, έδωσε ήδη πρόγευση χθες το πρωί, μεταφορτώνοντας στο Instagram φωτογραφία στην οποία εικονίζεται η ίδια να φιλάει την κυρία Φράνκου στο μέτωπο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Λούλα δήλωσε κατόπιν σε βραζιλιάνικο ραδιοφωνικό σταθμό πως «δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση κάποιος που παρενοχλεί» γυναίκες σεξουαλικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως θα υπερασπιστεί «το τεκμήριο της αθωότητας» του υπουργού του μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Η βραζιλιάνικη Me Too επιβεβαίωσε ότι πράγματι έλαβε τις καταγγελίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Metropoles και πρόσθεσε ότι προσφέρθηκε στις γυναίκες που υπέστησαν παρενόχληση «ψυχολογική και νομική υποστήριξη».

Έχει αρχίσει να διενεργείται προκαταρκτική έρευνα από την ομοσπονδιακή αστυνομία, ενώ το ζήτημα απασχολεί επίσης την επιτροπή δεοντολογίας της κυβέρνησης.

Η υπουργός Φυλετικής Ισότητας Φράνκου δεν έχει εκφραστεί δημόσια για την υπόθεση ως τώρα. Η 40χρονη, που ανέλαβε νέο υπουργείο, το οποίο δημιούργησε ο πρόεδρος Λούλα όταν άρχισε την τρίτη του θητεία τον Ιανουάριο του 2023, είναι αδελφή της Μαριέλε Φράνκου — της ακτιβίστριας και δημοτικής συμβούλου στο Ρίο που σκοτώθηκε με καταιγισμό πυρών εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαινε το 2018. Η δολοφονία της είχε προκαλέσει σοκ και έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις τόσο στη Βραζιλία, όσο και διεθνώς.

Η σύζυγος του υπουργού Αλμέιντα, η Εντνέια Καρβάλιου, με την οποία έχουν κόρη ενός έτους, χαρακτήρισε μέσω Instagram τις κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του «άδικες» και «παράλογες».

Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό σκάνδαλο της τρίτης θητείας του προέδρου Λούλα, μετά τις δυο πρώτες από το 2003 ως το 2010.

Άλλοι τέσσερις υπουργοί έχουν παραιτηθεί μέχρι σήμερα από τον Ιανουάριο του 2023, ωστόσο οι εξελίξεις αυτές προέκυψαν από συμφωνίες με άλλα κόμματα, ώστε η κυβέρνηση να ενισχύσει την κοινοβουλευτική της βάση.

Τον Ιούνιο, η ομοσπονδιακή αστυνομία εισηγήθηκε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Ζουσελίνου Φίλιου, υπουργό Επικοινωνιών της Βραζιλίας, για διαφθορά και σύσταση και συμμορία. Ο τελευταίος, ο οποίος διατράνωσε την αθωότητά του, παραμένει στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα