Βρετανία: Αρχιεπίσκοπος θέτει ζήτημα πατριαρχίας για το “Πάτερ ημών”

Βρετανία: Αρχιεπίσκοπος θέτει ζήτημα πατριαρχίας για το “Πάτερ ημών”
istock

Ο Αρχιεπίσκοπος του York της Βρετανίας υποστήριξε στη Γενική Σύνοδο ότι το "Πάτερ ημών" έχει πατριαρχική χροιά. Πώς αντέδρασε το σώμα.

Σε μια πρωτοφανή για τον χώρο της Εκκλησίας διαπίστωση προχώρησε ο αρχιεπίσκοπος του York στη Βρετανία, ισχυριζόμενος ότι οι πρώτες λέξεις της προσευχής του “Πάτερ ημών” την οποία λένε οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο εδώ και 2.000 χρόνια, μπορεί να είναι “προβληματικές” λόγω της σύνδεσής τους με την πατριαρχία.

Στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της Εκκλησίας της Αγγλίας, της Γενικής Συνόδου, ο Stephen Cottrell στάθηκε στις λέξεις “Πάτερ ημών”, την αρχή της προσευχής που βασίζεται στην Καινή Διαθήκη.

«Γνωρίζω ότι η λέξη “πατέρας” είναι προβληματική για όσους η εμπειρία τους από επίγειους πατέρες ήταν καταστροφική και κακοποιητική, και για όλους εμάς που βασανιζόμαστε από την καταπίεση της πατριαρχίας στη ζωή», είπε σύμφωνα με τον Guardian.

Το σχόλιό του έφερε αναστάτωση στο σώμα του C of E, του οποίου οι διαφορές σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας και ισότητας είναι ιδιαίτερα ορατές εδώ και χρόνια.

Μετά την ομιλία του Cottrell, ο Canon Dr Chris Sugden, πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας των Mainstream Αγγλικανών επεσήμανε ότι στη Βίβλο ο Ιησούς προέτρεψε τους ανθρώπους να προσεύχονται στον “πατέρα μας”.

Είπε: «Ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης λέει ότι ο Ιησούς έκανε λάθος ή ότι ο Ιησούς δεν είχε ποιμαντική επίγνωση; Φαίνεται να είναι εμβληματικό της προσέγγισης κάποιων εκκλησιαστικών ηγετών να αντλούν τις συμβουλές τους από την κουλτούρα και όχι από τις γραφές».

Η αιδεσιμότατη Christina Rees, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία για γυναίκες επισκόπους, δήλωσε ότι ο Cottrell «ανέδειξε ένα ζήτημα που είναι πραγματικά ενεργό για τους Χριστιανούς και ήταν για πολλά χρόνια».

Πρόσθεσε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι, πιστεύουμε πραγματικά ότι ο Θεός πιστεύει ότι οι άνδρες φέρουν την εικόνα του με μεγαλύτερη πληρότητα και ακρίβεια από ό,τι οι γυναίκες; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι».

Τον Φεβρουάριο, το C of E δήλωσε ότι θα εξετάσει αν θα σταματήσει να αναφέρεται στον Θεό ως “αυτός”, αφού οι ιερείς ζήτησαν να τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν όρους ουδέτερου φύλου.

Συμφώνησε να ξεκινήσει μια επιτροπή για την έμφυλη γλώσσα, λέγοντας ότι «οι Χριστιανοί έχουν αναγνωρίσει από την αρχαιότητα ότι ο Θεός δεν είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, ωστόσο η ποικιλία των τρόπων προσφώνησης και περιγραφής του Θεού που συναντάμε στις γραφές δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στη λατρεία μας».

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Cottrell ήταν αφιερωμένο στη λέξη “ημών” αντί για το “πάτερ”, σε μια προσπάθεια να παροτρύνει τα αντιδραστικά μέλη της συνόδου να συζητήσουν γύρω από το θέμα.

Ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα εντός του C of E, ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, οδήγησε σε απόφαση νωρίτερα φέτος να επιτραπεί στους κληρικούς να ευλογήσουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν κάνει πολιτικό γάμο.

Η υλοποίηση της παραπάνω απόφασης αναμένεται το καλοκαίρι, μετά την τελική έγκριση της διατύπωσης των προσευχών από τη σύνοδο που συνεδρίασε αυτό το Σαββατοκύριακο. Όμως η παρουσίαση των προσευχών, καθώς και οι νέοι κανόνες σχετικά με το αν οι γκέι και λεσβίες κληρικοί μπορούν να παντρεύονται τις συντρόφους τους και αν θα αρθεί η υφιστάμενη οδηγία ότι οι κληρικοί που έχουν ομόφυλες σχέσεις πρέπει να είναι άγαμοι, αναβλήθηκαν για τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα