Βρετανία: Δεκάδες σχολικά κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα λίγο πριν ξεκινήσει η χρονιά

Βρετανία: Δεκάδες σχολικά κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα λίγο πριν ξεκινήσει η χρονιά
Γονιός πηγαίνει τα παιδιά του στο σχολείο. AP

Τα κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα είναι κατασκευασμένα από ένα τύπο μπετόν που θεωρείται προβληματικός και χρησιμοποιούνταν ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Δεκάδες σχολεία στη Βρετανία κρίθηκαν ακατάλληλα για λόγους ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε την οργή γονέων και εκπαιδευτικών τις παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η είδηση αυτή δημοσιοποιείται λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκαλώντας ερωτήματα για τους λόγους που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων την τελευταία στιγμή.

«Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση σπατάλησαν πολύτιμους μήνες αποκρύπτοντας την κρίση ενώ θα έπρεπε να επιδιορθώνουν τα επικίνδυνα σχολικά κτίρια», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου UNISON Μάικ Σορτ.

Τα κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα είναι κατασκευασμένα από ένα τύπο μπετόν που θεωρείται προβληματικός και χρησιμοποιούνταν ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι ανησυχίες σχετικά με το μπετόν ήταν γνωστές εδώ και χρόνια, και τα σχολεία είχαν ενημερωθεί να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να χρειαστούν εκκενώσεις κάποια στιγμή, αναφέρει το Sky News.

Ένα δημοτικό σχολείο στη νοτιοανατολική Αγγλία, του οποίου κατέρρευσε η οροφή το 2018, διαπιστώθηκε αργότερα ότι είχε κατασκευαστεί με το συγκεκριμένο τύπο μπετόν. Η κατάρρευση της στέγης, συνέβη σε μέρες αργίας με συνέπεια να μην υπάρξουν τραυματισμοί, αλλά σήμανε συναγερμό.

Στα τέλη Ιουλίου, το Εθνικό Ελεγκτικό Γραφείο, η ανεξάρτητη αρχή ελέγχου δαπανών της Βρετανίας, δημοσίευσε μια εκτενή έκθεση σχετικά με τη βιωσιμότητα των σχολικών κτιρίων, σημειώνοντας ότι «700.000 μαθητές μαθαίνουν σε σχολεία που απαιτούν σημαντική ανακατασκευή ή ανακαίνιση».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα