Βρετανία: Εκτός της κούρσας διαδοχής ο Μπεν Γουάλας

Βρετανία: Εκτός της κούρσας διαδοχής ο Μπεν Γουάλας
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας Olivier Matthys, File/AP Photo

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία γνωστοποίησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, κάνοντας λόγο για μία δύσκολη απόφαση.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

“Έπειτα από προσεκτική εξέταση και αφού το συζήτησα με συνεργάτες και με την οικογένειά μου, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος”, έγραψε ο Γουάλας στο Twitter.

Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στον σημερινό μου ρόλο και στο να κρατήσω ασφαλή αυτή τη σπουδαία χώρα”, έγραψε.

“Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στον σημερινό μου ρόλο και στο να κρατήσω ασφαλή αυτή τη σπουδαία χώρα”, έγραψε.

Τέσσερις Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει επισήμως την επιθυμία τους να διαδεχτούν τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά αναμένεται ότι περίπου άλλοι 12 θα θέσουν επίσης υποψηφιότητα. Ο Γουάλας δεν έχει αποκαλύψει ποιον θα στηρίξει.

Οι διάδοχοι

Ένας από τους πιθανούς διεκδικητές της θέσης του Τζόνσον είναι πλέον ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, από τους υποστηρικτές της πρότασης μομφής εναντίον του. Πέραν του Χαντ, ενδέχεται υποψηφιότητα να βάλει και ο έτερος πρώην διεκδικητής της ηγεσίας, Μάικλ Γκόουβ, που και αυτός ήταν υπέρμαχος του Brexit.

Πιθανή διάδοχος στο άρμα των “φαβορί”, είναι η τελευταία υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζόνσον, Λιζ Τρας και ο τέως υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, οι οποίοι είχαν όμως στηρίξει τη παραμονή του.

Σημειώνεται πως στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ηγεσία των Συντηρητικών, ο Χαντ ήταν ο βασικός ανθυποψήφιος εναντίον του Μπόρις Τζόνσον και ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας το 2018, μετά την τότε παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Κοινώς, μοιάζει σαν να είναι ο άνθρωπος που τον διαδέχεται διαρκώς. Ο ίδιος έχει διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού, όπου μεταξύ άλλων ήταν αρμόδιος για την διεκπεραίωση των Ολυμπιακών του 2012, ενώ για έξι χρόνια ήταν Υπουργός Υγείας της χώρας, ο μακροβιότερος σε αυτή τη θέση στη Βρετανία.

Από την άλλη, η Λιζ Τρας δήλωνε μέχρι τις τελευταίες ώρες πως στηρίζει “100%” τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, παρότι είχε ταχθεί κατά της μομφής προς τον πρόσωπο του Τζόνσον, τώρα παραιτήθηκε συμπαρασυρόμενος από το ευρύτερο τσουνάμι αποστασίας. Η Τρας θεωρείται ως πιθανή διάδοχος, ωστόσο δεν την ευνοεί το γεγονός πως παραμένει κοντά στον Τζόνσον ακόμη και αυτή τη στιγμή.

Αναλυτικότερα, ο 39χρονος Σουνάκ είχε διατελέσει υφυπουργός Στέγασης υπό την Τερέζα Μέι προτού προαχθεί στο πόστο του επικεφαλής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών από τον Τζόνσον τον περασμένο Ιούλιο. Ως δεύτερος στην ιεραρχία στο συγκεκριμένο υπουργείο, είχε επιφορτιστεί με την εποπτεία των κρατικών δαπανών.

“Για μένα το να παραιτηθώ από το υπουργείο Οικονομικών ενώ ο κόσμος υφίσταται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων σοβαρών προκλήσεων είναι μια απόφαση που δεν έχω πάρει ελαφρά τη καρδία” ανέφερε ο ίδιος στο σημείωμα παραίτησής του, προσπαθώντας να διασωθεί πολιτικά από την όλη κρίση. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του για τους φόρους και τις δαπάνες το 2021, έθεσε τη Βρετανία στην πορεία για τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από τη δεκαετία του 1950, κόντρα στις εξαγγελίες του για φοροελαφρύνσεις.

Τα παραπάνω έρχονται μετά το partygate, αλλά και το σκάνδαλο Πίντσερ. Ο Βρετανός βουλευτής ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία των Τόρις, κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες, μέσα σε μια ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου. Το 2017 κατηγορήθηκε ότι έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε έναν αθλητή της κωπηλασίας αλλά απαλλάχθηκε, κατόπιν εσωτερικής έρευνας στο κόμμα.

Ενώ αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε πως ο Τζόνσον γνώριζε για τις καταγγελίες, εν τέλει και μετά από έντονη φημολογία παραδέχθηκε πως ο πρωθυπουργός είχε τελικά ενημερωθεί το 2019 για τη διεξαγωγή έρευνας κατά του Συντηρητικού βουλευτή, αλλά “το είχε ξεχάσει”.

Ο Κρις Πίντσερ θεωρείτο “δυνατό χαρτί” των Τόρις, ωστόσο έγινε τελικά η κορυφή του παγόβονου σε μια κρίση άνευ προηγουμένου για τον άνθρωπο που οδήγησε τη Βρετανία στην πραγματοποίηση της “εξόδου” από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα