Βρετανία: Έρευνα για τον τρόπο δράσης της νοσοκόμας που δολοφόνησε 7 βρέφη

Διαβάζεται σε 4'
Νοσοκομειακός θάλαμος (φωτο αρχείου)
Νοσοκομειακός θάλαμος (φωτο αρχείου) iStock

Τον τρόπο που έδρασε η 34χρονη νοσηλεύτρια και serial killer, Λούσι Λέτμπι, αλλά και τα αντανακλαστικά της μονάδας νεογνών όπου εργαζόταν, θα εξετάσουν οι αρχές. Η έρευνα θα διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Έρευνα για τον τρόπο που έδρασε η χειρότερη κατά συρροή δολοφόνος ανηλίκων στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, Λούσι Λέτμπι, ξεκινά σήμερα, Τρίτη (10/9), στο δημαρχείο του Λίβερπουλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, οι αρχές θα εξετάσουν τα γεγονότα στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Countess of Chester της ομώνυμης πόλης, όπου η 34χρονη νοσηλεύτρια Λέτμπι δολοφόνησε 7 βρέφη, το χρονικό διάστημα που εργαζόταν εκεί μεταξύ 2015 και 2016.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανίδα νοσηλεύτρια καταδικάστηκε σε 15 ισόβια μετά την καταδίκη της για τη δολοφονία 7 νεογνών και την απόπειρα δολοφονίας ακόμα επτά. Ορισμένα από τα βρέφη έπεσαν θύματα δηλητηρίασης, με την Λέτμπι να τους χορηγεί ένεση ινσουλίνης. Σε άλλα, έκανε ένεση με αέρα ή τα τάιζε, εξαναγκαστικά, με γάλα.

“Τα σκότωσα επίτηδες γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να τα φροντίζω” έγραφε ένα χειρόγραφο σημείωμα που εντόπισαν αστυνομικοί, όταν έκαναν έρευνα στο σπίτι της μετά τη σύλληψή της. “Είμαι ένας φρικτός, διαβολικός άνθρωπος”, έγραφε.

Η Tamlin Bolton, ανώτερη συνεργάτης της Switalskis, η οποία εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε: “Οι οικογένειες που εκπροσωπεί η Switalskis έχουν περάσει αφάνταστη θλίψη και οδύνη. Τα γεγονότα και τα ζητήματα που θα διερευνηθούν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας αφορούν κάθε μεμονωμένη οικογένεια της οποίας το μωρό ή τα μωρά σκοτώθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση από τhν Λέτμπι”.

“Τα μωρά τους γεννήθηκαν και πέθαναν το 2015 και το 2016 και έχουν ήδη υπομείνει πολλά χρόνια οδύνης, ωστόσο με αυτή την έρευνα θα είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουν στοιχεία σχετικά με το πώς η Λέτμπι έβλαψε έως και 18 μωρά πριν απομακρυνθεί από τη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Countess of Chester. Τα γεγονότα και τα ζητήματα αυτής της έρευνας θα πρέπει επίσης να προβληματίσουν βαθύτατα κάθε οικογένεια που έχει χρησιμοποιήσει ή θα χρησιμοποιήσει τις παιδιατρικές υπηρεσίες του NHS και το ευρύτερο κοινό που πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των ασθενών. Για τις οικογένειες που εκπροσωπούμε, η εμπιστοσύνη αυτή έχει καταρρεύσει”, τόνισε.

Η βρετανίδα νοσοκόμα Lucy Letby καταδικάστηκε για τη δολοφονία 7 νεογέννητων Cheshire Constabulary via AP

Επικεφαλής της έρευνας είναι η Lady Justice Thirlwall, ανώτερη δικαστής του Εφετείου.

Θα εξετάσει τις εμπειρίες των γονέων των νεκρών νεογνών, τη συμπεριφορά του προσωπικού του νοσοκομείου και θα εκτιμήσει κατά πόσον οι υποψίες έπρεπε να είχαν εγερθεί νωρίτερα, κατά πόσον η 34χρονη νοσηλεύτρια έπρεπε να είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα νωρίτερα και κατά πόσον η αστυνομία έπρεπε να είχε κληθεί νωρίτερα. Η έρευνα θα εξετάσει επίσης την ευρύτερη κουλτούρα του NHS και την αποτελεσματικότητα των δομών διαχείρισης και διακυβέρνησης. Αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες, ενώ η έκθεσή της θα δημοσιευθεί το επόμενο έτος.

Μια ομάδα που περιλαμβάνει ορισμένους από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου και καθηγητές στατιστικής καλεί την κυβέρνηση να αναβάλει ή να αλλάξει τους όρους της δημόσιας έρευνας, λόγω ανησυχιών σχετικά με τις καταδικαστικές αποφάσεις κατά της νοσηλεύτριας νεογνών. Σε ιδιωτική επιστολή προς τους υπουργούς, την οποία είδε ο Guardian, οι 24 εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι οι στενοί όροι της έρευνας θα μπορούσαν να αποτρέψουν την άντληση διδαγμάτων σχετικά με «πιθανούς θανάτους από αμέλεια που θεωρήθηκαν φόνοι» στον θάλαμο νεογνών του νοσοκομείου Countess of Chester.

Το Σαββατοκύριακο, οι νομικοί εκπρόσωποι δήλωσαν ότι οι αναφορές που αμφισβητούν τις καταδίκες της Βρετανίδας serial killer έχουν αναστατώσει τις οικογένειες των θυμάτων. Μιλώντας στο BBC Breakfast, ο Μπόλτον δήλωσε: «Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια πόσο αναστατώθηκαν από όλο αυτό οι οικογένειες που εκπροσωπώ».

Ένας από τους μάρτυρες ιατρούς στην υπόθεση ανέφερε επίσης ότι δέχθηκε επίθεση από κάποιον υποστηρικτή της Λέτμπι, όπως σημείωσαν οι Sunday Times. Η αστυνομία του Τσέσαϊρ δήλωσε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι γνωρίζουμε για μια επίθεση στην οποία εμπλέκεται ένας από τους μάρτυρες της υπόθεσης Λούσι Λέτμπι και διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα