Βρετανία και Ισπανία προειδοποιούν για τα πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία

Βρετανία και Ισπανία προειδοποιούν για τα πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία
Ουκρανός στρατιώτης AP Photo/Mstyslav Chernov, File

Αναταραχή και αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν-για πρώτη φορά- πυρομαχικά διασποράς στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Προειδοποιήσεις από Βρετανία και Ισπανία.

Η κίνηση των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν πυρομαχικά διασποράς στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, έχει προκαλέσει ανησυχία και κατ’ επέκταση, αντιδράσεις.

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο όπλο, το οποίο έχει απαγορευτεί σε πάνω από 120 χώρες.

Η Μεγάλη Βρετανία εμφανίζεται αποφασισμένη να τιμήσει τη δέσμευση για ενίσχυση της νόμιμης άμυνας της Ουκρανίας, καθώς έχει υπογράψει μια σύμβαση που απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και αποθαρρύνει τη χρήση τους”, δήλωσε ο Ρίσι Σουνάκ.

“Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας, αλλά το έχουμε κάνει αυτό παρέχοντας βαριά άρματα μάχης και πιο πρόσφατα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, και ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία”, δήλωσε χαρακτηριστικά π Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Σούνακ πρόκειται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στο Λονδίνο τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις και από την Ισπανία

Βόμβες διασποράς δεν πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας.

Οι βόμβες αυτές αποδεσμεύουν ένα μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή. Όσες από αυτές τις μικρότερες βόμβες δεν εκρήγνυνται συνιστούν κίνδυνο για δεκαετίες.

«Η Ισπανία, με βάση τη σταθερή δέσμευση που έχει με την Ουκρανία, έχει επίσης σταθερή δέσμευση με το ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να παραδοθούν σε καμία περίπτωση», δήλωσε η Μαργαρίτα Ρόμπλες στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Μαδρίτη ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.

«Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρέπει να πραγματοποιείται με βόμβες διασποράς», δήλωσε η Ρόμπλες.

Η Ρόμπλες δήλωσε ότι η απόφαση να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, ήταν μια απόφαση που ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση και όχι από το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Ισπανία. Υπάρχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ισπανικών κομμάτων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για τον πόλεμο.

Ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουκρανία παρείχε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά διασποράς «με πολύ προσεκτικό τρόπο» ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους.

Ερωτηθείς γιατί αποστέλλονται τώρα τα πυρομαχικά διασποράς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσπάθεια του Κιέβου να αμυνθεί κατά της Ρωσίας είχε «εξαντλήσει τα πυρομαχικά».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα