Βρετανία: Πάνω από 90 συλλήψεις στις διαδηλώσεις των ακροδεξιών

Διαβάζεται σε 2'
Αντιμεταναστευτική διαδήλωση στην Αγγλία
Αντιμεταναστευτική διαδήλωση στην Αγγλία (AP Photo/Alberto Pezzali)

Επεισόδια εκτυλίχτηκαν κατά τη διάρκεια των αντιμεταναστευτικών διαδηλώσεων στη Βρετανία, με τις Αρχές να προχωρούν σε 90 συλλήψεις.

Περισσότεροι από 90 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου (3/8), σε επεισόδεια που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια αντιμεταναστευτικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με το BBC.

Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν μπουκάλια, καταστήματα λεηλατήθηκαν και αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση σε περιοχές όπως το Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Μπλάκπουλ και το Μπέλφαστ. Δεν ήταν, ωστόσο, βίαιες όλες οι διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευτεί να προσφέρει στις αστυνομικές δυνάμεις την «πλήρη στήριξη» της κυβέρνησης για να λάβει δράση απέναντι στους «εξτρεμιστές» που επιχειρούν να «σπείρουν το μίσος».

Το κύμα της ακροδεξιάς βίας που έχει προκαλέσει τα πιο εκτεταμένα επεισόδια στη χώρα εδώ και 13 χρόνια, ξέσπασε μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της Αγγλίας, σε επίθεση με μαχαίρι σε σχολή χορού, και τις ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για το έγκλημα ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος, που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι ο ύποπτος Άξελ Ρουντακουμπάνα, 17 ετών, έχει γεννηθεί στη Βρετανία, αλλά οι διαμαρτυρίες από διαδηλωτές κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν και κλιμακώθηκαν σε βίαια επεισόδια.

Σημειώνεται πάντως ότι διαδηλώσεις πραγματοποίησαν και αρκετές αντιρατσιστικές ομάδες που μεταξύ άλλων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, ενώ σε αρκετές πόλεις δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις μεταξύ αυτών και ακροδεξιών ομάδων, αλλά και αστυνομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα