Βρετανία: “Πράσινο φως” από το υπουργικό συμβούλιο για τον τρίτο αεροδιάδρομο στο Χίθροου

Βρετανία: “Πράσινο φως” από το υπουργικό συμβούλιο για τον τρίτο αεροδιάδρομο στο Χίθροου
Αεροσκάφος απογειώνεται από το αεροδρόμιο Χίθροου AP

Η απόφαση για την επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου θα πρέπει να λάβει την έγκριση και του βρετανικού Κοινοβουλίου. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων

Την επέκταση του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο αποφάσισε την Τρίτη το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση της οικονομικής υπό-επιτροπής της κυβέρνησης. Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ έκανε λόγο για μια “ιστορική στιγμή”. Προανήγγειλε πακέτο ύψους 2,6 δις. λιρών αποζημιώσεων και μετριασμών για τις τοπικές κοινότητες και υπογράμμισε ότι η επέκταση θα προχωρήσει μόνο εάν πληρεί αυστηρές περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.

“Ο χρόνος για να λάβουμε δράση είναι τώρα” πρόσθεσε ο Γκρέιλινγκ και επέμεινε ότι η απόφαση ;αυτή ελήφθη προς το εθνικό συμφέρον και θα ωφελήσει τη βρετανική οικονομία. Διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή του τρίτου αεροδιαδρόμου θα προέρχεται αποκλειστικά από ιδιώτες και εκτίμησε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν περί το 2026.

Η απόφαση θα πρέπει να λάβει την έγκριση και του βρετανικού Κοινοβουλίου. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων.

Σχεδιάγραμμα της επέκτασης του αεροδρομίου Χίθροου BBC

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για τον τρίτο αεροδιάδρομο του βρετανικού αεροδρομίου διεξάγονται εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ενός τρίτου αεροδιάδρομου και ενός έκτου τερματισμού σταθμού, γεγονός που θα επιτρέψει τη διέλευση εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον αεροπλάνων, ετησίως ενώ το κόστος, σύμφωνα με το Reuters θα ανέλθει στα 22 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση είχε εξετάσει και το ενδεχόμενο επέκτασης του αερολιμένα του Γκάτγουικ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο απορρίφθηκε και προτιμήθηκε η επέκταση του Χίθροου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα