Βρετανία: Πρώην υπουργός των Τόρις ορκίζεται ότι θα ψηφίσει Εργατικούς

Διαβάζεται σε 7'
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ AP

O πρώην υπουργός Ενέργειας των Τόρις, Κρις Σκίντμορ, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τους Εργατικούς, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης Σούνακ για το κλίμα

Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα δεδομένα της βρετανικής πολιτικής ζωής προχώρησε ο πρώην υπουργός Ενέργειας των Συντηρητικών, Κρις Σκίντμορ, ο οποίος αποκάλυψε ότι σκοπεύει να ψηφίσει για πρώτη φορά Εργατικούς, επειδή ο Ρίσι Σουνάκ έχει “συμμαχήσει με τους αρνητές του κλίματος” για να πολιτικοποιήσει την ενεργειακή μετάβαση.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον Guardian, ο Σκίντμορ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το net zero είναι “βάρος και όχι όφελος”, μια απόφαση που, όπως είπε, θα τους κοστίσει ψήφους.

Σε μια επίθεση με εμφανή τα προσωπικά της χαρακτηριστικά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έσπασε τη συναίνεση του παρελθόντος σχετικά με τη δράση για το κλίμα για να “επιδιώξει τη διαίρεση και την πόλωση”, λέγοντας ότι πρόκειται για τη “μεγαλύτερη τραγωδία” της πρωθυπουργίας του.

“Ακόμη χειρότερη ήταν η ρητορική και ο ακραίος τόνος που προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το net zero ως κάτι που επιβάλλεται στους ανθρώπους, μια ψευδής αφήγηση που είναι είτε προϊόν άγνοιας είτε σκόπιμης παραπληροφόρησης”, είπε.

Ο πρώην βουλευτής των Τόρις και υπουργός, γίνεται το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος που αλλάζει στρατόπεδο για να στηρίξει Εργατικούς, μετά από μια μικρή χούφτα αποστασιών από τα έδρανα των Τόρις, σε ένα ακόμη πλήγμα για την εκστρατεία του Σούνακ.

Ποιος είναι ο Κρις Σκίντμορ – Η αιτία “διαζυγίου” με τους Τόρις

Ο Σκίντμορ, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής των Τόρις τον Ιανουάριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την “στροφή” του κόμματος προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, προκαλώντας επαναληπτικές εκλογές στην έδρα του στο Κίνγκσγουντ, τις οποίες κέρδισαν οι Εργατικοί, υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία στο κόμμα των Τόρις σε πράσινα ζητήματα.

Ήταν ο υπουργός ενέργειας που υπέγραψε σε νόμο την υπόσχεση της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για “καθαρό μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050”. Πιο πρόσφατα, ηγήθηκε της κυβερνητικής αναθεώρησης του net zero, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στο άρθρο του στον Guardian, επέκρινε τις αποφάσεις του Σούνακ να δώσει προτεραιότητα στις νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, να μειώσει τα μέτρα που θα εξοικονομούσαν δισεκατομμύρια από τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και να “περάσει” τις τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες της μετάβασης.

Αλλά η πιο έντονη κριτική του αφορούσε τις προσπάθειες της πρωθυπουργού να μετατρέψει το net zero σε ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, σε μια προσπάθεια να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές με το Εργατικό Κόμμα πριν από τις εκλογές.

“Κανείς δεν πληρώνεται από την Just Stop Oil ή τον Πούτιν. Σε κανέναν δεν έχει ειπωθεί ποτέ ότι πρέπει να αφαιρέσει τους λέβητές του ή να αντικαταστήσει τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητά του, γιατί η ενεργειακή μετάβαση είναι ακριβώς αυτό: μια μετριοπαθής μετάβαση από το παρελθόν προς το μέλλον”.

Ο Σκίντμορ δήλωσε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Τόρις είχαν κατανοήσει ότι απαιτείται αλλαγή για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του net zero και ότι πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείριση και να δοθούν κίνητρα. “Η απόφαση του Ρίσι Σουνάκ να συνταχθεί αντ’ αυτού με τους αρνητές του κλίματος και να πολιτικοποιήσει σκόπιμα την ενεργειακή μετάβαση, σπάζοντας τη συναίνεση του παρελθόντος για να επιδιώξει τη διαίρεση και την πόλωση, είναι ίσως η μεγαλύτερη τραγωδία της πρωθυπουργίας του”, είπε. “Έχει κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά, και έχει κοστίσει στο Συντηρητικό κόμμα τη δυνατότητα να αποδείξει ότι είναι το κόμμα του περιβάλλοντος και της φύσης” πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε πως “είναι μια απόφαση που θα κοστίσει ψήφους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου. Για πρώτη φορά, δεν μπορώ να ψηφίσω το κόμμα μου που καυχιόταν για νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μανιφέστο του, ή που τώρα υποστηρίζει ότι το net zero αποτελεί βάρος και όχι όφελος“.

Ο πρώην Συντηρητικός, ο οποίος είναι τώρα καθηγητής, δήλωσε ότι θα δώσει τώρα την ψήφο του στους Εργατικούς, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν μια “πράσινη βιομηχανική επανάσταση” για την επίτευξη των στόχων του καθαρού μηδενός.

Το κόμμα του Κιρ Στάρμερ έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη μείωση των σχεδίων του για πράσινες επενδύσεις ύψους 28 δισ. λιρών στο μισό, εξοργίζοντας τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι δήλωσαν ότι αυτό θα ανεβάσει το κόστος μακροπρόθεσμα και θα καταστήσει δυσκολότερο για τους Εργατικούς να επιτύχουν τους φιλόδοξους πράσινους στόχους.

Κάλεσμα σε στήριξη των Εργατικών για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση

Ωστόσο, ο Σκίντμορ δήλωσε: “Όπως και πολλοί άλλοι που γνωρίζουν ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, ούτε περισσότερο χρόνο, παρά να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση τώρα, αποφάσισα ότι το Εργατικό Κόμμα είναι σε καλύτερη θέση για να το πετύχουμε. Για το λόγο αυτό, θα ψηφίσω Εργατικούς σε αυτές τις εκλογές.

“Είναι μια απόφαση που ξέρω ότι και άλλοι έχουν πάρει και θα πάρουν επίσης … Όλοι οι Συντηρητικοί που επιθυμούν σοβαρά να επιτύχουν πραγματική αλλαγή για τη μείωση των εκπομπών και την ανάπτυξη της οικονομίας μας θα πρέπει να σκέφτονται το ίδιο”.

Ο σκιώδης υπουργός Ενέργειας και Κλίματος, Εντ Μίλιμπαντ, δήλωσε: “Αυτή η υποστήριξη δείχνει ότι μόνο οι Εργατικοί έχουν το πρακτικό και φιλόδοξο σχέδιο που απαιτείται για να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Βρετανίας, να τερματιστεί η κρίση του κόστους ζωής και να αναπτυχθεί η οικονομία μας, επενδύοντας σε καθαρή εγχώρια ενέργεια για τη χώρα μας.

“Όπως ξεκαθαρίζουν τώρα ακόμη και πρώην υπουργοί των Συντηρητικών, οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν μια σκληρή επιλογή σε αυτές τις εκλογές: μεταξύ ενός Συντηρητικού κόμματος που θα αφήσει εκτεθειμένο το κλίμα και την οικονομία μας και ενός Εργατικού κόμματος με ένα σαφές σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, την οριστική μείωση των λογαριασμών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

“Τα σχέδια των Εργατικών, ξεκινώντας από την Ενέργεια της Μεγάλης Βρετανίας, θα κάνουν τη χώρα μας καλύτερη, μειώνοντας τους λογαριασμούς για τις οικογένειες και εκμεταλλευόμενοι τις βιομηχανικές ευκαιρίες του net zero, φέρνοντας καλές θέσεις εργασίας στις κοινότητές μας”.

Οι Τόρις βαδίζουν προς την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους

Ο Ρίσι Σούνακ πέρασε άλλη μια δύσκολη εβδομάδα, με τέσσερις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί βαδίζουν προς τη χειρότερη ήττα στην ιστορία τους, ενώ κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αναμένεται να χάσουν τις έδρες τους.

Οι δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις στελεχών των Τόρις ότι οι Εργατικοί θα έχουν ανεξέλεγκτη εξουσία αν κερδίσουν μεγάλη πλειοψηφία, έχουν εγείρει υποψίες ότι το κόμμα επιδίδεται τώρα στον περιορισμό της ζημιάς αντί να προσπαθεί να κερδίσει.

Έχει εμπλακεί άλλωστε και σε μια διαμάχη σχετικά με στοιχήματα για την ημερομηνία των εκλογών, αφότου προέκυψε ότι ένας δεύτερος υποψήφιος των Συντηρητικών και ο διευθυντής εκστρατειών του κόμματος εξετάζονται από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών.

Η εποπτική αρχή εξετάζει τα στοιχήματα που φέρεται να έβαλαν η υποψήφια των Τόρις, Λόρα Σόντερς, και ο σύζυγός της, Τόνι Λι, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε άδεια από τη θέση του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο Σούνακ δήλωσε στο ακροατήριο του BBC Question Time το βράδυ της Πέμπτης ότι ήταν “απίστευτα θυμωμένος” για τους ισχυρισμούς περί στοιχημάτων των Τόρις που αποκάλυψε πρώτος ο Guardian.

“Θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι … αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει παραβιάσει τους κανόνες, όχι μόνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες του νόμου, αλλά θα φροντίσω να διαγραφεί από το Συντηρητικό Κόμμα“, είπε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Guardian αποκάλυψε ότι ο στενότερος κοινοβουλευτικός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Κρεγκ Γουίλιαμς, έβαλε στοίχημα 100 λιρών στο Ladbrokes για την ψηφοφορία του Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν ο Σουνάκ ανακοινώσει την ημερομηνία.

Ο Σούνακ έχει επικριθεί ευρέως επειδή επέτρεψε νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, έκανε πολύ λίγα για να βελτιώσει την κατάσταση των ποταμών και των παραλιών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες είναι βρώμικες από ακατέργαστα λύματα, και, ενώ ορκίστηκε να επιμείνει στο καθαρό μηδέν, διέλυσε πολλές από τις πολιτικές – για τα ηλεκτρικά οχήματα, τους λέβητες, τις δημόσιες μεταφορές – που απαιτούνται για να φτάσουμε εκεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα