Βρετανία: Σφοδρή κριτική στον Στάρμερ για δώρα και εισιτήρια αξίας 100.000 λιρών

Διαβάζεται σε 4'
Κιρ Στάρμερ
Κιρ Στάρμερ AP Photo

Ο Κιρ Στάρμερ δέχεται έντονες επικρίσεις για μια σειρά από δώρα που του έκανε ο Waheed Alli αξίας 100.000 λιρών, περισσότερα από όσα δέχθηκε οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης κόμματος στη Βρετανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ έχει δεχθεί περισσότερα δωρεάν εισιτήρια και δώρα από άλλους ηγέτες μεγάλων κομμάτων τα τελευταία χρόνια, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τις 100.000 λίρες, μετά την πρόσφατη χορηγία που έλαβε για το lifestyle του από τον χορηγό του Εργατικού Κόμματος, Waheed Alli.

Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί σχεδόν 40 σετ δωρεάν εισιτηρίων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ηγέτης των Εργατικών, κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και φιλοξενία αξίας 4.000 λιρών για συναυλία της Taylor Swift και εισιτήρια των Coldplay αξίας 698 λιρών στο Μάντσεστερ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτή την εβδομάδα δέχτηκε κριτική για την κλίμακα των δώρων που του παρείχε ο Λόρδος Alli, ο οποίος πλήρωσε για ρούχα για την εργασία του βρετανού πρωθυπουργού αξίας 12.000 λιρών, διαμονή αξίας άνω των 20.000 λιρών και γυαλιά αξίας 2.485 λιρών. Οι επικρίσεις αυξήθηκαν ιδιαίτερα μετά την προσωρινή είσοδο του χορηγού στην Downing Street μετά τις εκλογές.

Η υπουργός Άντζελα Ίγκλ δυσκολεύτηκε να υπερασπιστεί την απόφαση του πρωθυπουργού να δεχτεί τόσα δώρα, όταν ρωτήθηκε την Τρίτη στον Times Radio. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αγοράζει μόνος του τα γυαλιά του, δεδομένου του μισθού του, η Ίγκλ απάντησε: «Φοβάμαι πως δεν είμαι υπεύθυνη για τις αποφάσεις που λαμβάνει ο πρωθυπουργός» και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει τη θέση του σχετικά με αυτό… την επόμενη φορά που θα του πάρετε συνέντευξη, μπορείτε να τον ρωτήσετε μόνοι σας. Δεν έχω άποψη.»

Η αποδοχή δώρων από τον Στάρμερ προκάλεσε αντιδράσεις, αφού κατά την προεκλογική περίοδο οι Financial Times ανέφεραν ότι είχε δεχθεί φιλοξενία και δώρα αξίας 76.000 λιρών. Έκτοτε, δήλωσε επιπλέον 4.000 λιρών για εισιτήρια της Taylor Swift και 20.000 λιρών για διαμονή από τον Alli.

Τα περισσότερα από αυτά δόθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά συνεχίστηκαν και μια εβδομάδα αφότου έγινε πρωθυπουργός, μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Το Εργατικό Κόμμα αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο Alli είχε χρηματοδοτήσει τη διαμονή του Στάρμερ σε ξενοδοχείο κατά την προεκλογική περίοδο ή του είχε δανείσει κάποιο από τα δικά του ακίνητα ως βάση.

Ο Στάρμερ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η αποδοχή της φιλοξενίας σχετίζεται με τις απαιτήσεις ασφαλείας και την αδυναμία του να πάει στις κερκίδες, λέγοντας: «Αν δεν δεχτώ το δώρο της φιλοξενίας, δεν μπορώ να πάω σε έναν αγώνα. Κάποιος μπορεί να πει: “Κακή τύχη”. Γι’ αυτό πρέπει να δηλώνονται τα δώρα. Αλλά το να μη ξαναπάω σε αγώνα της Άρσεναλ επειδή δεν μπορώ να δεχτώ φιλοξενία είναι λίγο υπερβολικό.»

Αυτό που είναι πρωτοφανές είναι το ότι προηγούμενοι ηγέτες μεγάλων κομμάτων δεν έχουν δηλώσει τόσα πολλά δωρεάν εισιτήρια και φιλοξενία στο παρελθόν.

Τα δώρα προς τον Στάρμερ που “ξεχώρισαν”

Ο Στάρμερ έλαβε διαμονή αξίας 20.000 από τον Alli, καθώς και για ρούχα αξίας 16.000 και γυαλιά αξίας άνω των 2.400 πριν από τις εκλογές του 2024.

Τέσσερα εισιτήρια για συναυλία της Taylor Swift ανήλθαν σε 4.000 λιρών, προσφορά της Premier League.

Πήγε δωρεάν τετραήμερες διακοπές σε ένα όμορφο θέρετρο στην Ουαλία, αξίας 4.500 λιρών, που παρείχε η εταιρεία Crownhawk Properties τον Αύγουστο του 2023.

Ο πιο ακριβός ποδοσφαιρικός αγώνας ήταν τέσσερα εισιτήρια σε σουίτα για να παρακολουθήσει το παιχνίδι Άρσεναλ εναντίον Γουότφορντ, προσφορά της Premier League, αξίας 2.160 λιρών, τον Νοέμβριο του 2021.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα