Βρετανία: Σήμα κινδύνου από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία – Το 2022 ήταν το θερμότερο έτος στα χρονικά

Βρετανία: Σήμα κινδύνου από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία – Το 2022 ήταν το θερμότερο έτος στα χρονικά
Υψηλές θερμοκρασίες στη Μεγάλη Βρετανία Frank Augstein/AP Photo

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Met Office, το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το 2022 η Βρετανία βίωσε τη θερμότερη χρονιά στα χρονικά της, όπως επιβεβαίωσε χθες η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, λέγοντας ότι η οφειλόμενη στην ανθρώπινη δραστηριότητα κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 160 φορές πιθανότερη.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία έφθασε στους 10 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, η υψηλότερη στα χρονικά από το 1884.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, η μέση θερμοκρασία τους 12 μήνες ήταν 10,03 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών των 9,88 βαθμών Κελσίου το 2014. Προκύπτει δηλαδή ότι οι 15 από τις 20 πιο ζεστές χρονιές στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν καταγραφεί σημειώθηκαν όλες αυτή τη δεκαετία, με το top 10 αυτών μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ο Δρ Mark McCarthy, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα του Met Office, δήλωσε: “Αν και είναι αυθαίρετος αριθμός, το Ηνωμένο Βασίλειο που ξεπερνά την ετήσια μέση θερμοκρασία των 10 βαθμών Κελσίου είναι μια αξιοσημείωτη στιγμή στην κλιματολογική μας ιστορία. Αυτή η στιγμή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού το 1884 και τα 10 χρόνια που καταγράφουν την υψηλότερη ετήσια θερμοκρασία σημειώθηκαν από το 2003. Είναι σαφές ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο επηρεάζει ήδη το κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Υψηλές θερμοκρασίες στη Μεγάλη Βρετανία Manish Swarup/AP Photo


“Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καταγραφή 10°C σε ένα φυσικό κλίμα συμβαίνει περίπου μια φορά κάθε 500 χρόνια, ενώ στο σημερινό μας κλίμα θα μπορούσε να συμβαίνει κάθε τρία με τέσσερα χρόνια”, είπε ο επιστήμονας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Νίκος Χρηστίδης σχολιάζοντας μια μελέτη, η οποία εξέτασε τα αίτια της αλλαγής της θερμοκρασίας.

Υψηλές θερμοκρασίες στη Μεγάλη Βρετανία Matt Dunham/AP Photo

Τα ευρήματα της Υπηρεσίας, τα οποία επιβεβαίωσαν προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου, δημοσιοποιήθηκαν καθώς με την έλευση του νέου χρόνου υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε τμήματα της Ευρώπης, προκαλώντας εκκλήσεις από ακτιβιστές για ταχύτερη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα