Βρετανία: Συνελήφθη 55χρονη για υποκίνηση φυλετικού μίσους

Διαβάζεται σε 3'
Βρετανία: Συνελήφθη 55χρονη για υποκίνηση φυλετικού μίσους
Βρετανοί αστυνόμοι Getty Images

Στη σύλληψη μιας 55χρονης γυναίκας προχώρησαν οι βρετανικές αρχές για μία ανάρτησή της στα social media με ψευδείς πληροφορίες για τον 17χρονο δράστη της τριπλής δολοφονίας στο Σάουθπορτ.

Μια 55χρονη γυναίκα από το Τσέστερ της Βρετανίας συνελήφθη την Πέμπτη (8/8) ως ύποπτη για δημοσίευση περιεχομένου στα social media με ψευδείς πληροφορίες με σκοπό την υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Η ανάρτησή της αφορούσε την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη για τη δολοφονία των 3 κοριτσιών στο Σάουθπορτ. Σημειώνεται ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον 17χρονο δράστη, με τους κύκλους ακροδεξιών να υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για “μετανάστη, ριζοσπάστη μουσουλμάνο” ενώ, βάσει των επίσημων στοιχείων της βρετανικής αστυνομίας πρόκειται για Βρετανό υπήκοο από χριστιανική οικογένεια, έχει οδηγήσει σε βίαιες ταραχές σε όλη τη χώρα, από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές ομάδες.

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, η 55χρονη κρατείται από την αστυνομία του Cheshire.

Η Ch Supt Alison Ross από τις αρχές του Cheshire δήλωσε: “Η αστυνομία της Cheshisheshare έχει την ευθύνη για την υπόθεση. Όλοι είδαμε τις βίαιες ταραχές που έλαβαν χώρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, μεγάλο μέρος των οποίων τροφοδοτήθηκε από κακόβουλες και ανακριβείς επικοινωνίες στο διαδίκτυο. Είναι μια υπενθύμιση των κινδύνων που ενέχει η ανάρτηση πληροφοριών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να ελέγχεται η ακρίβειά τους. Λειτουργεί επίσης ως προειδοποίηση ότι είμαστε όλοι υπόλογοι για τις πράξεις μας, είτε αυτές είναι διαδικτυακές είτε προσωπικές”.

Ο Sunder Katwala, διευθυντής του thinktank British Future, δημοσίευσε επίσης τα ονόματα μερικών διάσημων infuenceres όπως ο Laurence Fox και ο πρώην kickboxer Andrew Tate, οι οποίοι μοιράζονταν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον 17χρονο δράστη στο X.

Το βράδυ της Πέμπτης συνελήφθη επίσης ένας 39χρονος από το Λάνκασαϊρ ως ύποπτος για χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ενθαρρύνει άλλους να συμμετάσχουν σε βίαιες ταραχές, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ. Ο άνδρας από το Rufford, Ormskirk, κρατήθηκε ως ύποπτος για ενθάρρυνση ή υποβοήθηση της διάπραξης αξιόποινης πράξης, πιστεύοντας ότι θα διαπραχθούν μία ή περισσότερες από αυτές. Είχε επίσης συλληφθεί ως ύποπτος για συμμετοχή του ίδιου σε επεισόδια στο Σάουθπορτ στις 30 Ιουλίου.

Ο επιθεωρητής Tony Roberts δήλωσε: “Η σύλληψη αυτή αποδεικνύει ότι στόχος μας δεν είναι μόνο να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τα άτομα που επέλεξαν να ασκήσουν βία και να προκαλέσουν καταστροφές στο Σάουθπορτ και αλλού. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να συλλάβουμε οποιονδήποτε υποψιαζόμαστε ότι προσπάθησε να υποκινήσει το μίσος στο διαδίκτυο και ενθάρρυνε ενεργά άλλους να βγουν στους δρόμους για να προκαλέσουν βία και σωματική βλάβη στις κοινότητές μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα