Βρετανία: Στο στόχαστρο η διοίκηση του νοσοκομείου όπου εργαζόταν η “διαβολική” νοσοκόμα

Διαβάζεται σε 2'
Βρετανία: Στο στόχαστρο η διοίκηση του νοσοκομείου όπου εργαζόταν η “διαβολική” νοσοκόμα
Η βρετανίδα νοσοκόμα Lucy Letby καταδικάστηκε για τη δολοφονία 7 νεογέννητων Cheshire Constabulary via AP

Στη διοίκηση του νοσοκομείου όπου διέπραξε τις επτά βρεφοκτονίες η “διαβολική” νοσοκόμα, στρέφονται πλέον οι έρευνες των βρετανικών αρχών.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν η νοσηλεύτρια Λούσι Λέτμπι, η οποία καταδικάστηκε τον Αύγουστο επειδή σκότωσε επτά νεογέννητα και αποπειράθηκε να δολοφονήσει άλλα έξι.

Η αστυνομία ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι ερευνά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2016, εστιάζοντας «στη διεύθυνση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων» του νοσοκομείου.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν ερευνούμε συγκεκριμένα άτομα», είπε ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών, ο Σάιμον Μπλάκγουελ, σημειώνοντας ότι η έρευνα είναι ακόμη «σε προκαταρκτικό στάδιο».

Η Λούσι Λέτμπι αρνείται όλες τις κατηγορίες που της αποδίδονται και έχει ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διεξαχθεί μια ανεξάρτητη, δημόσια έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου των βρεφών και ιδίως η στάση που τηρούσε η διεύθυνση του νοσοκομείου, η οποία φέρεται να ήταν ενήμερη από το 2015 αλλά η νοσοκόμα συνελήφθη μόλις το 2019.

Το χρονικό

Η βρεφοκτόνος καταδικάστηκε για τη δολοφονία πέντε νεογέννητων αγοριών και δύο νεογέννητων κοριτσιών στο νοσοκομείο Countess of Chester και για επίθεση σε άλλα νεογέννητα, συχνά ενώ δούλευε νυχτερινές βάρδιες, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2016.

Η Λέτμπι δηλητηρίασε ορισμένα από τα βρέφη – θύματά της, χορηγώντας με ένεση ινσουλίνη και σε άλλα ένεση με αέρα ή ταΐζοντας τα βρέφη εξαναγκαστικά με γάλα.

«Τα σκότωσα επίτηδες γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να τα φροντίζω» έγραφε ένα χειρόγραφο σημείωμα που εντόπισαν αστυνομικοί, όταν έκαναν έρευνα στο σπίτι της μετά τη σύλληψή της. «Είμαι ένας φρικτός, διαβολικός άνθρωπος», έγραφε.

Ορισμένα από τα θύματά της ήταν δίδυμα. Όπως αποδείχθηκε, μάλιστα, ένα κορίτσι αποπειράθηκε να το σκοτώσει τρεις φορές πριν τελικά το κάνει την τέταρτη.

«Την Λούσι Λέτμπι την εμπιστεύτηκαν να προστατεύει ευάλωτα βρέφη. Όσοι εργάζονταν μαζί της δεν γνώριζαν ότι ανάμεσά τους βρισκόταν μια δολοφόνος» δήλωσε η Πασκάλ Τζόουνς, δημόσιος κατήγορος από την Εισαγγελία του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ίδια, η νοσοκόμα «έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκρύψει τα εγκλήματά της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα