Βρετανός υπουργός Άμυνας: Ο Πούτιν θα επιμείνει με την Ουκρανία, σαν “καρκίνωμα”

Βρετανός υπουργός Άμυνας: Ο Πούτιν θα επιμείνει με την Ουκρανία, σαν “καρκίνωμα”
Ουκρανοί στρατιώτες σε ρωσικό τανκ έξω από το Κίεβο AP

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικές υλικοτεχνικές υποδομές, όμως δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για το πετύχει.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως θα ήταν νόμιμο οι ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύσουν ρωσικές υλικοτεχνικές υποδομές για να καταστρέψουν τον εφοδιασμό τους σε τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, αλλά πως δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν βρετανικά όπλα για να το κάνουν.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Λονδίνο ότι προκαλεί την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, λέγοντας ότι θα υπάρξει μια άμεση “αναλογική απάντηση” αν συνεχίσει.

“Αν η Ουκρανία επέλεγε πράγματι να στοχεύσει υλικοτεχνικές υποδομές του ρωσικού στρατού, αυτό θα ήταν νόμιμο βάσει του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Γουάλας στην τηλεόραση του BBC.

“Οπωσδήποτε η Βρετανία βοηθά και βρίσκει πυροβολικό για την Ουκρανία, το οποίο χρησιμοποιεί κυρίως μέσα στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων”, είπε.

Είπε ωστόσο πως δεν είναι πιθανό η Βρετανία να στείλει στην Ουκρανία όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερου βεληνεκούς επιθέσεις.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είπε πως δεν είναι σαφές αν οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες προέρχονταν από την ουκρανική πλευρά. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν έχει βρετανικά όπλα που θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό.

Ο Γουάλας αρνήθηκε επίσης πως το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων με τη Ρωσία, αλλά είπε πως η Δύση θα παράσχει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία αν συνεχιστούν οι ρωσικές επιθέσεις. “Μερικές φορές αυτή θα περιλαμβάνει αεροπλάνα και άρματα μάχης”, δήλωσε στο Times Radio.

Είπε πως περιμένει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιμείνει με την Ουκρανία, σαν “καρκίνωμα”, αλλά είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται επίσης να θέλει να πάει πιο πέρα.

“Μπορείτε να δείτε στις τρέχουσες δηλώσεις του πως είναι, σχεδόν σε απόγνωση, προσπαθώντας να το διευρύνει αυτό είτε με απειλές είτε πράγματι με ενδεχόμενες προβοκάτσιες ή επιθέσεις”, είπε.

Ο Μπεν Γουάλας υποστήριξε επίσης, μιλώντας στο BBC, πως ο Ρώσος πρόεδρος “προετοιμάζει το έδαφος” για μια σημαντική ανακοίνωση για την “ημέρα της νίκης” στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.

“Θα πρέπει να παραδεχθεί, αν θέλει να κινητοποιήσει περισσότερο τον ρωσικό λαό” ότι “είναι σε πόλεμο”, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τον όρο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για να μιλήσει για την εισβολή.

“Δεν μπορεί να το παραδεχθεί και να πει ‘έκανα λάθος’. Θα πρέπει να (το) παραδεχθεί προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη σε όλους τους άλλους”, κυρίως στο ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο Γουάλας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης πως οι στόχοι του Λονδίνου στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, μετριάζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει χθες η υπουργός Άμυνας Λιζ Τρας, σύμφωνα με την οποία “όλη η Ουκρανία” πρέπει να απελευθερωθεί, δηλ. της Κριμαίας περιλαμβανομένης.

Ο Γουάλας είπε πως οι δηλώσεις της Τρας εγγράφονται στο πλαίσιο της θέσης της Δύσης αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

“Λέμε συνεχώς πως η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας, άρα αυτό δεν έχει αλλάξει”, δήλωσε στο Sky News.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία θα υποστήριζε στρατιωτικά την Ουκρανία σε μια επίθεση για την ανάκτηση της χερσονήσου, υπογράμμισε πως “ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς” προτού ουκρανικά στρατεύματα εισέλθουν στην Κριμαία.

“Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει ασφαλώς την Κριμαία”, συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, αλλά “πριν απ΄όλα, ας διώξουμε τη Ρωσία από εκεί όπου βρίσκεται τώρα στο σχέδιο εισβολής της”.

Ενώπιον διπλωματών και επιχειρηματιών χθες βράδυ, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας είπε πως η Βρετανία “θα πολλαπλασιάσει” την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

“Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να σπρώξουμε τη Ρωσία έξω από όλη την Ουκρανία”, δήλωσε, καλώντας τους Δυτικούς να αυξήσουν τη στρατιωτική παραγωγή αρμάτων μάχης και αεροπλάνων, για να βοηθήσουν το Κίεβο.

Ο Μπεν Γουάλας επανέλαβε πως βρετανικά άρματα μάχης και αεροπλάνα δεν θα πήγαιναν απευθείας στην Ουκρανία, αλλά θα αντικαθιστούσαν υλικό της σοβιετικής εποχής που έστειλαν χώρες όπως η Πολωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα