Βurpee: Ποιος ανακάλυψε την άσκηση-εφιάλτη και γιατί

Διαβάζεται σε 4'
Βurpee: Ποιος ανακάλυψε την άσκηση-εφιάλτη και γιατί
Tα burpees άλλαξαν άρδην από όταν τα εκτίμησε ο αμερικανικός στρατός. Ο εμπνευστής τους τα 'έφτιαξε' ως τεστ για τη φυσική μας κατάσταση. Getty Images/iStockphoto

Τα burpees είναι ο εφιάλτης των απανταχού ασκούμενων. Ξεκίνησαν ως τεστ αξιολόγησης φυσικής κατάστασης, πριν τα εκτιμήσει ο αμερικανικός στρατός.

Είκοσι χρόνια στα γυμναστήρια, δεν έχω δει κάποιον να χαίρεται όταν ο ‘δάσκαλος’ ενημερώνει πως θα κάνουμε burpees. Ιδιαίτερα όταν εξηγεί ότι θα κάνουμε τη full version.

Επειδή υπάρχει πάντα, το ενδεχόμενο να μην έχεις ‘εικόνα’ (ή να θες να ξεχάσεις) ιδού ένα πλήρες burpee.

Η άσκηση που όλοι μισούμε, αλλά το σώμα μας λατρεύει (είναι εξ αυτών που μας βοηθούν να μη ‘μαζεύουμε’ λίπος στην κοιλιά), είναι στην ουσία ένας συνδυασμός ασκήσεων που έχουν ως στόχο να μην αφήσουν έναν μυ στην ησυχία του. Την ίδια ώρα, λειτουργεί ως αερόβια άσκηση, όταν γίνεται σετ πολλών επαναλήψεων.

Τα βήματα είναι τέσσερα.

Ακολουθεί ο τρόπος που τα έγραψε ο ‘εφευρέτης’.

Όλα αρχίζουν από όρθια θέση.

«Λυγίστε τα γόνατα σας και τοποθετήστε τα χέρια στο πάτωμα, μπροστά σας. ‘Πετάξτε’ κατευθείαν πίσω τα πόδια (σε εκτεταμένη θέση σανίδας) και αφήστε τα εκεί, έχοντας τεντωμένα τα χέρια. Φέρε πίσω τα πόδια (σε θέση squat). Σηκωθείτε».

Πλέον, όταν πέφτουμε στα χέρια κάνουμε ένα push-up και όταν σηκωνόμαστε, κάνουμε ένα άλμα.

Ή κάνουμε άλμα σε box ή μετά κάθε burpee κάνουμε άλμα πάνω από ένα step ή κρατάμε βαράκια ενώ κάνουμε όλα τα άλλα ή αντί για άλμα στο τέλος, παίρνουμε τα βαράκια και τα σηκώνουμε πάνω από το κεφάλι (για να μη μείνει παραπονεμένος ο τρικέφαλος και ο δελτοειδής).

Δυστυχώς έχουν βγει πολλές παραλλαγές.

Τόσες που είχα σκεφτεί ουκ ολίγες φορές πως θέλω να βρω ποιος (να μην πω τι) ανακάλυψε αυτήν την άσκηση. Όπως και τι σκεφτόταν -αλλά και αν έχει κάποιον απόγονο που μπορώ να εντοπίσω.

Η εγγονή του Μπέρμπι, ήταν εκείνη που αποκάλυψε τι σκεφτόταν ο εμπνευστής της άσκησης Burpee Dluginski

Το όνομα του ήταν Burpee.

Royal Huddleston Burpee.

Ο Αμερικανός φυσιολόγος, οπαδός του κάμπινγκ και bodybuilder είχε την έμπνευση το 1939, όταν αναζητούσε μια άσκηση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γρήγορο τεστ αξιολόγησης φυσικής κατάστασης, στο πλαίσιο της διδακτορικής του στην εφαρμοσμένη φυσιολογία από το Teachers College του Columbia.

Το ‘παιδί’ του έγινε και τεστ ευκινησίας και συντονισμού και μαρτύριο για τις γενιές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Για την έρευνά του, ο Burpee διεξήγαγε το τεστ του για να βαθμολογήσει άνδρες και αγόρια στο YMCA από «άριστη κατάσταση» σε «καλή» και «όχι καλή», χρησιμοποιώντας τους παλμούς τους, την ικανότητά τους να εκτελούν την άσκηση, την ταχύτητα, συν τη δύσπνοια που είχαν μετά.

Ένα σετ περιλάμβανε τέσσερις επαναλήψεις, με μετρήσεις καρδιακού ρυθμού πριν και μετά την τετράδα, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητας της καρδιάς στο να αντλεί αίμα και πόσο γρήγορα οι παλμοί επέστρεφαν στο φυσιολογικό. 

Οι πρώτοι που εκτίμησαν το έργο του Burpee ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Χρησιμοποίησαν την άσκηση ως έναν από τους τρόπους που χρησιμοποιούνταν για την αξιολόγηση του επιπέδου φυσικής κατάστασης των νεοσύλλεκτων που θα επιστρατεύονταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και αρχικά δεν είχε προβλεφθεί η υψηλή ένταση, στον στρατό προστέθηκε, με κάθε ‘δοκιμαστή’ να καλείται να εκτελέσει όσα περισσότερα burpees μπορούσε σε 20’’. Τα οκτώ ήταν λίγα. Τα 10 ήταν ΟΚ και τα 13 το άριστα.

Αυτός που ήταν κατάλληλος για να πάει στον πόλεμο έπρεπε να εκτελεί άνετα τουλάχιστον 40 σερί burpees.

Παρεμπιπτόντως, ο κάτοχος του ρεκόρ των περισσότερων επαναλήψεων λέγεται Lloyd Weema. Σήμερα είναι 45 ετών.

Το 2015 έκανε 9.480 burpee από αυτά που το στήθος πέφτει στο έδαφος, σε 72 ώρες.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα