Washington Post: Οι ΗΠΑ “μπλόκαραν” επιθέσεις στη Ρωσία – Η εντολή στο Κίεβο

Washington Post: Οι ΗΠΑ “μπλόκαραν” επιθέσεις στη Ρωσία – Η εντολή στο Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία AP

Εκνευρισμός στην Ουάσινγκτον για τις κινήσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου που ετοιμάζει σειρά χτυπημάτων στα εδάφη της Ρωσίας. Τι αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Φλεβάρη, επί πολλές ημέρες οι αξιωματούχοι το Κιέβου ήταν απασχολημένοι με την κατάρτιση σχεδίων για μια μεγάλης εμβέλειας επίθεση εναντίον της Μόσχας.

Ο υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της χώρας, της HUR, έδωσε εντολή σε έναν από τους αξιωματικούς του “να ετοιμαστεί για μαζικά πλήγματα στις 24 Φεβρουαρίου … με ό,τι διέθετε η HUR”, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ που επικαλείται η Washington Post.

Μεταξύ των σχεδίων που ετοίμαζαν οι Ουκρανοί ήταν ακόμα και ένα θαλάσσιο χτύπημα με τη χρήση TNT στην πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το Νοβοροσίσκ, μια σε μεγάλο βαθμό συμβολική επιχείρηση από τη μια, που ωστόσο θα αποδείκνυε την ικανότητα της Ουκρανίας να πετύχει πλήγματα σε βάθος μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Ανησυχία των ΗΠΑ για το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε επιθέσεις στα εδάφη της

Πίσω στην Ουάσινγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν κρυφά τα σχέδια των Ουκρανών. Ο Λευκός Οίκος ανησυχούσε εδώ και καιρό ότι οι επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθετική απάντηση από το Κρεμλίνο.

Στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την επέτειο της εισβολής, η CIA κυκλοφόρησε μια νέα απόρρητη έκθεση: Η HUR “είχε συμφωνήσει, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, να αναβάλει τα χτυπήματα” κατά της Μόσχας. Τα έγγραφα, τα οποία ήταν μεταξύ των απορρήτων πληροφοριών που διέρρευσε 21χρονος μέλος της Εθνοφρουράς, δεν εξηγούν ακριβώς ποιος μεσολάβησε και γιατί οι Ουκρανοί συμφώνησαν να κάνουν πίσω. Προσφέρουν όμως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα μιας ευρύτερης έντασης που αποτελεί χαρακτηριστικό του πολέμου.

Η Ουκρανία, εμφανίζεται πρόθυμη να μεταφέρει τη μάχη στα εδάφη της Ρωσίας και έχει συγκρατηθεί ορισμένες φορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης και τη μετατροπή της σε μια απευθείας μάχη μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ιδίως αν περιλαμβάνουν όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ, ως εξαιρετικά επικίνδυνες επιχειρήσεις που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να θεωρήσει τόσο απειλητικές ώστε να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Παρά τις παραπάνω προσπάθειες των ΗΠΑ που περιγράφει η Washington Post επικαλούμενη τα απόρρητα έγγραφα, μυστηριώδεις εκρήξεις και χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να συμβαίνουν στη Ρωσία. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται συχνά “μαζεμένοι” σχετικά με τα περιστατικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρίσκονται πίσω από αυτά, χωρίς να αναλαμβάνουν άμεσα τα εύσημα.

“Η Γη είναι στρογγυλή – ανακάλυψη που έκανε ο Γαλιλαίος”, έγραψε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαίλο Ποντόλιακ στο Twitter τον Δεκέμβριο μετά από μια επίθεση στην αεροπορική βάση Engels-2,στα βάθη της Ρωσίας. “Αν κάτι εκτοξεύεται στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης”.

Ο επικίνδυνος Μπουντάνοφ

Οι επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του HUR. Ο Μπουντάνοφ, ένας φιλόδοξος 37χρονος στρατηγός και ανερχόμενο αστέρι στον ουκρανικό στρατό, δεν αναγνωρίζει ότι η υπηρεσία του βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Αλλά έχει προειδοποιήσει ότι θα συνεχιστούν.

“Αυτό διέλυσε τις ψευδαισθήσεις τους για την ασφάλεια”, δήλωσε ο Μπουντάνοφ στην Washington Post τον Ιανουάριο. “Υπάρχουν άνθρωποι που τοποθετούν εκρηκτικά. Υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας”.

Κατ’ ιδίαν, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τον Μπουντάνοφ. Αλλά λένε επίσης ότι η τόλμη του τους δημιουργεί μερικές φορές ανησυχία.

Στις 13 Φεβρουαρίου, την ημέρα που το έγγραφο της NSA ανέφερε ότι ο Μπουντάνοφ είχε δώσει εντολή σε έναν από τους αξιωματικούς του να είναι έτοιμος για την επιχείρηση που πιθανώς θα στόχευε το Νοβοροσίσκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τη δημόσια συμβουλή τους προς τους πολίτες στη Ρωσία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Δεν είναι σαφές ότι η προειδοποίηση αυτή αποτελούσε πρόβλεψη ενός επιθετικού ουκρανικού χτυπήματος, ωστόσο αντανακλά ένα αυξημένο επίπεδο ανησυχίας της Ουάσινγκτον για επιθέσεις γύρω από την επέτειο.

Ο Μπουντάνοφ είναι γνωστός για τους τουλάχιστον “τολμηρούς” ισχυρισμούς και τις δηλώσεις του, τις οποίες πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Έχει πει ότι ο Πούτιν είναι ετοιμοθάνατος, έναν ισχυρισμό που έχουν απορρίψει αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, και ότι χρησιμοποιεί πολλαπλά πρόσωπα ως σωσίες. Ο Μπουντάνοφ εμφανίζεται επίσης βέβαιος ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει επί της Ρωσίας – και μάλιστα σύντομα. Έχει πει ότι η Κριμαία, την οποία προσάρτησε παράνομα η Ρωσία το 2014, πρέπει να επιστραφεί στο Κίεβο το καλοκαίρι. Από την άλλη, στα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρεί αυτό το σενάριο απίθανο.

Υπό στενή παρτακολούθηση ο Μπουντάνοφ

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν είναι επίσης σαφές ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παρακολουθεί τις επικοινωνίες του Μπουντάνοφ, κάτι που δεν φαίνεται να αποτελεί είδηση για τον στρατηγό. Σε παλαιότερες συνεντεύξεις του στην The Washington Post, ο Μπουντάνοφ, ίσως γνωρίζοντας ότι τον κατασκοπεύουν, έπαιζε μουσική ή έκανε κάποιο στατικό θόρυβο στο γραφείο του στο αρχηγείο της HUR.

Η μεσολάβηση της Ουάσινγκτον ενόψει της επετείου του πολέμου φαίνεται ότι πέτυχε μόλις εν μέρει. “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη” ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, η SBU, “συμφώνησε να αναβάλει τα δικά της σχέδια για επίθεση στη Μόσχα περίπου την ίδια ημερομηνία”, αναφέρει η έκθεση της CIA. Η SBU, η οποία είναι υπεύθυνη για την κρατική ασφάλεια και αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο, διεξάγει επίσης ειδικές επιχειρήσεις.

Η Ουκρανία φαίνεται όμως ότι δεν συγκρατήθηκε για πολύ. Μια εβδομάδα μετά την επέτειο, η Μόσχα κατηγόρησε δημοσίως το Κίεβο ότι επιχείρησε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε υποδομές στη Ρωσία, μεταξύ άλλων κοντά στην πρωτεύουσα.

Τα σχέδια και οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν

Η Ουκρανία συνεχίζει να έχει φιλοδοξίες να επεκτείνει το πεδίο της μάχης πέρα από την επικράτειά της, όπως δείχνουν τα απόρρητα έγγραφα. Η υπηρεσία του Μπουντάνοφ έκανε σχέδια για να επιτεθεί σε μέλη της Wagner Group στο Μάλι, όπου το προσωπικό παρέχει βοήθεια για την ασφάλεια στην κυβέρνηση του Μάλι και εκπαίδευση για τον στρατό της, αναφέρουν τα έγγραφα. Η Wagner διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέχει ουσιαστική υποστήριξη πρώτης γραμμής στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

“Είναι άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκονταν επί του παρόντος οι επιχειρήσεις [στο Μάλι] και αν η HUR έχει λάβει έγκριση για την εκτέλεση των σχεδίων της”, αναφέρει το έγγραφο της NSA.

Η HUR ανέπτυξε επίσης σχέδια για τη διεξαγωγή μυστικών επιθέσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία με τη μυστική βοήθεια των Κούρδων. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σταμάτησε την επίθεση, αλλά ένα από τα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών περιγράφει λεπτομερώς πώς η υπηρεσία του Μπουντάνοφ θα μπορούσε ακόμη να εξαπολύσει επιθέσεις που θα μπορούσαν να αρνηθούν και να αποφύγουν την εμπλοκή της ίδιας της ουκρανικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη έχουν επιπλήξει την Ουκρανία για επιθέσεις εκτός του εδάφους της, οι οποίες κατά την άποψή τους έχουν παρατραβήξει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βόμβας που μπήκε σε αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο και σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα, σε μια επίθεση που φαινόταν ότι προοριζόταν για τον πατέρα της – έναν Ρώσο εθνικιστή του οποίου το συγγραφικό έργο είχε συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αφήγησης του Κρεμλίνου για την Ουκρανία – δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατέστησαν σαφές στον Ζελένσκι ότι θεωρούν υπεύθυνους πράκτορες της κυβέρνησής του. Η επίθεση θεωρήθηκε ως προκλητική και διακινδύνευε μια σοβαρή ρωσική απάντηση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Φόβοι για εμπλοκή της Κίνας

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να θεωρήσει τις επιθέσεις της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας ως “μια ευκαιρία να παρουσιάσει το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενο” και ότι η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία εάν θεωρούσε ότι οι επιθέσεις ήταν “σημαντικές”, σύμφωνα με άλλα διαβαθμισμένα έγγραφα που περιέχονται στον φάκελο.

Μέχρι στιγμής, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Κίνα έχει ικανοποιήσει το αίτημα της Ρωσίας για στρατιωτική βοήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους. Ωστόσο, μια ουκρανική επίθεση κατά της Μόσχας με όπλα που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ θα έδειχνε πιθανότατα στο Πεκίνο ότι “η Ουάσινγκτον ήταν άμεσα υπεύθυνη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης” και θα αποτελούσε μια πιθανή δικαιολογία για την Κίνα ώστε να εξοπλίσει τη Ρωσία, καταλήγει η ανάλυση.

Οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει τη Ρωσία. Ένας Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα, έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε μια επίθεση τον Δεκέμβριο σε ρωσική βάση στρατηγικών βομβαρδιστικών με τη χρήση ουκρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως απόδειξη ότι το Κίεβο τηρεί τους κανόνες που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν de facto τον έλεγχο ορισμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, το Κίεβο τυπικά δεν θα πυροδοτήσει τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα που του παρέχουν οι ΗΠΑ χωρίς συντεταγμένες που επιβεβαιώνονται ή παρέχονται από αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό από βάση στην Ευρώπη, για να διασφαλιστεί η ακρίβεια των χτυπημάτων και να μην υπάρξει σπατάλη στις δυνάμεις του πυροβολικού.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η προθυμία του Κιέβου να μην πυροβολήσει ορισμένους στόχους και να συντονιστεί με τους Αμερικανούς θα πρέπει να ενθαρρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν πιο σύγχρονα και μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα, όπως το Army Tactical Missile System ή ATACMS, ένα πυρομαχικό που μπορεί να ταξιδέψει έως και 185 μίλια. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκαν να παράσχουν το όπλο, το οποίο είναι σε περιορισμένη προμήθεια και μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως κλιμάκωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα χτυπήματα στη Ρωσία έχουν αναπτερώσει το ηθικό των Ουκρανών πολιτών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αποκαλούν τον καπνό που αναδύεται από τις μυστηριώδεις εκρήξεις “bavovna” ή “βαμβάκι”. Τα καταστήματα πωλούν μπλουζάκια με βαμβακερά λουλούδια που ανθίζουν στους τοίχους του Κρεμλίνου και τα μπουκέτα βαμβακιού είναι δημοφιλή δώρα.

Οι επιθέσεις μπορεί να επηρεάζουν και τον Πούτιν. Επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια, επέλεξε πρόσφατα να ακυρώσει ορισμένες περιφερειακές παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης, με τις οποίες γιορτάζεται η επερχόμενη επέτειος της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Η 9η Μαΐου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Ρωσίας και μια ευκαιρία για το Κρεμλίνο να επιδείξει τους στρατιωτικούς του μυς με μια επίδειξη αρμάτων μάχης και άλλου οπλισμού στο κέντρο της Μόσχας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα