Wikipedia εναντίον Κρεμλίνου
Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της ρώσικης έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Με ποια τροπολογία διαφωνούν. Πώς αντιδρά η Ρώσικη Βουλή
- 11 Ιουλίου 2012 18:03
”Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ελεύθερη πληροφόρηση”. Με αυτό το μήνυμα υποδεχόταν την Τρίτη η ρωσική έκδοση της Wikipedia τους επισκέπτες της και τους ανακοίνωνε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της.
Ο ιστότοπος του ρωσόφωνου τμήματος της εγκυκλοπαίδειας παρέμεινε εκτός λειτουργίας για ένα 24ωρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια τροπολογία η οποία αν ψηφιστεί θα δίνει τη δυνατότητα στη ρωσική κυβέρνηση να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ορισμένους δικτυακούς τόπους.
Υποστηρικτές του νομοσχεδίου, το οποίο συζητήθηκε από την Κρατική Δούμα (ρωσική Βουλή), δηλώνουν πως οι αλλαγές που προωθούνται είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών από ιστοσελίδες με επικίνδυνο περιεχόμενο.
Ανοίγει ο δρόμος για τη διαδικτυακή λογοκρισία
Θεωρούν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου μητρώου απαγορευμένων δικτυακών τόπων ενώ στη λίστα αυτή θα συμπεριλαμβάνονται μόνο sites που προβάλλουν την παιδική πορνογραφία, προωθούν τη χρήση ναρκωτικών ή την ιδέα της αυτοκτονίας.
Ενωμένη εναντίον του νόμου 89417-6 είναι η ρωσική διαδικτυακή κοινότητα, η οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι ανοίγει τον δρόμο για διαδικτυακή λογοκρισία.
Μπλόγκερ και ακτιβιστές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να δημιουργήσει το δικό της ”Σινικό τείχος” ενώ επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την καινούργια τροπολογία τα κριτήρια διαχωρισμού προβληματικού περιεχομένου από το υπόλοιπο είναι αυθαίρετα.
Επομένως ο νόμος αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέθοδος καταστολής οποιουδήποτε ιστοτόπου διαφωνεί με το κυβερνών κόμμα. Ανάμεσα στους επικριτές βρίσκεται και το Προεδρικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που γνωμοδοτεί απευθείας στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο επιφανής μπλόγκερ και δικηγόρος Αλεξέι Ναβάλνι έγραψε στο μπλογκ του ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια του Κρεμλίνου να κερδίσει ”τον ιδεολογικό πόλεμο στο Διαδίκτυο”.
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Η κίνηση της Wikipedia να διακόψει τη λειτουργία της προκάλεσε την αντίδραση του ρώσου υπουργού Επικοινωνίας Νικολάι Νικιφόροβ, ο οποίος δήλωσε στο twitter ότι η ενέργεια της εγκυκλοπαίδειας ανέδειξε τις αντιδράσεις της διαδικτυακής κοινότητας και την ανάγκη να βελτιωθεί η νομοθεσία.
Aν η τροπολογία αυτή γίνει νόμος, η Ρωσική Eνωση Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας υπολογίζει ότι μόνο ο εξοπλισμός για την εφαρμογή του θα κοστίσει στην εγχώρια διαδικτυακή βιομηχανία πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ.