WSJ: Η πρόταση της Κίνας για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

WSJ: Η πρόταση της Κίνας για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2023 Libkos/AP Photo

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέφερε τις προηγούμενες ημέρες στη Δύση ο Λι Χούι, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις και πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ευρώπη, ο ειδικός εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές υποθέσεις, Li Hui κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αφήνοντας στη Ρωσία τις περιοχές που κατέλαβε, ανέφερε την Παρασκευή (26/05)η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κινέζος διπλωμάτης μετέφερε ένα σαφές μήνυμα: «Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας τη Ρωσία να κρατήσει τα τμήματα [της Ουκρανίας] που τώρα κατέχει».

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Li Hui προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση της Ουάσιγκτον και υπογράμμισε την ανάγκη να κινηθούν γρήγορα για να τερματιστεί η ουκρανική σύγκρουση προτού αυτή εξαπλωθεί, ανέφερε η WSJ. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ΕΕ σημείωσαν ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν ήταν προς το συμφέρον τους, καθώς είπαν στον Κινέζο διπλωμάτη ότι «είναι αδύνατο να χωριστεί η Ευρώπη από την Αμερική» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία.

Την Παρασκευή ο Li Hui έφτασε στη Μόσχα και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Μόσχα βρίσκεται στο δρομολόγιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας αντιπροσωπείας Κινέζων διπλωματών με σκοπό την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας θα ταξιδέψει στη Ρωσία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουκρανία και τη Γαλλία. Ο Li Hui επισκέφθηκε το Κίεβο στις 16-17 Μαΐου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα