Χάγη: Διαδηλώτρια διέκοψε την απολογία του Ισραήλ για τη γενοκτονία – “Είστε ψεύτες”

Διαβάζεται σε 5'
Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης AP

Το Ισραήλ υποστήριξε πως οι κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για “γενοκτονία” σε βάρος των Παλαιστινίων “δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”, προκαλώντας την αντίδραση διαδηλώτριας.

Διεκόπη προσωρινά η διαδικασία των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου το Ισραήλ απολογείται μετά την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής, που το κατηγορεί ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της θέσης του Ισραήλ από το βήμα του Δικαστηρίου και ενώ η δικηγόρος Tamar Kaplan Tourgeman υποστήριζε ότι η υπόθεση γενοκτονίας είναι “σε πλήρη διάσταση” με την πραγματικότητα, διεκόπη από διαδηλώτρια που φώναζε “ψεύτες” προς την ισραηλινή πλευρά.

Στη συνέχεια, η γυναίκα απομακρύνθηκε από την ασφάλεια του δικαστηρίου.

Τι ισχυρίστηκε κατά την ακρόαση το Ισραήλ

“Η Νότια Αφρική παρουσιάζει στο δικαστήριο για τέταρτη φορά μια εικόνα σε πλήρη διάσταση με τα γεγονότα και τις περιστάσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γκίλαντ Νόαμ, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη. “Ένας τραγικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, όμως δεν υπάρχει γενοκτονία”.

“(Η υπόθεση) είναι μια παρωδία της ειδεχθούς κατηγορίας της γενοκτονίας”, είπε ο Νόαμ.

Την αποκάλεσε “αισχρή εκμετάλλευση της πιο ιερής συνθήκης”, αναφερόμενος στη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη γενοκτονία και συμφωνήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα των Ευρωπαίων Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε ακόμη πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν έχουν στόχο αμάχους, αλλά τρομοκράτες της Χαμάς που χρησιμοποιούν τη Ράφα ως προπύργιο και έχουν συστήματα σηράγγων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ομήρων και μαχητών εκτός της Γάζας.

Τα παραδείγματα φερόμενων παραβιάσεων από το Ισραήλ, που έφερε η Νότια Αφρική, δεν “συνιστούν απόδειξη μιας πολιτικής παράνομης συμπεριφοράς, πολύ περισσότερο μιας πολιτικής γενοκτονίας”, είπε. Μια διαταγή στο Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του θα καταδίκαζε τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα στον θάνατο, είπε ο Νόαμ.

Πριν από την παρουσίαση των επιχειρημάτων του Ισραήλ, δεκάδες διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο δείχνοντας φωτογραφίες ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής υποστήριξε πως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί τμήμα ενός σχεδίου γενοκτονίας με σκοπό την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού.

Νότια Αφρική: Τι ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο

Η Πρετόρια ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την εισβολή του στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επιχείρηση που είναι απαραίτητη, όπως λέει το Ισραήλ, προκειμένου να εξουδετερώσει τους μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε χθες, Πέμπτη, “αποφασιστική” τη μάχη στη Ράφα, μετά την ανακοίνωση μιας “ενίσχυσης’ των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της πόλης αυτής, παρά τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για τον άμαχο πληθυσμό.

Οι δικηγόροι της Πρετόρια δήλωσαν χθες ενώπιον του Δικαστηρίου πως “η γενοκτονία” που διαπράττει το Ισραήλ έχει φθάσει σε “φρικτό επίπεδο” αναφερόμενοι κυρίως σε μαζικούς τάφους, βασανιστήρια και μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Η Νότια Αφρική είχε ελπίσει, κατά την τελευταία εμφάνισή μας ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, πως θα υπήρχε ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία γενοκτονίας προκειμένου να προστατευθεί η Παλαιστίνη και ο λαός της”, δήλωσε ο Βουσιμούζι Μαντονσέλα, ο εκπρόσωπος της Πρετόρια.

“Αντ’ αυτού, η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό και έχει φθάσει σε ένα φρικτό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Σε απόφασή του τον Ιανουάριο, το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας και να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως το Δικαστήριο δεν έφθασε μέχρι του σημείου να διατάξει κατάπαυση του πυρός. Για την Πρετόρια η εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου –κυρίως η επιχείρηση στη Ράφα– απαιτεί μια νέα διαταγή του δικαστηρίου.

Η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα “είναι το τελευταίο στάδιο της καταστροφής της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού της”, είπε ο Βόγκαν Λόου, μέλος της νομικής ομάδας της Νότιας Αφρικής.

Είναι η Ράφα που έφερε τη Νότια Αφρική ενώπιον του δικαστηρίου. ‘Όμως είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι ως εθνική, εθνοτική και φυλετική ομάδα που έχουν ανάγκη την προστασία από τη γενοκτονία την οποία μπορεί να διατάξει το δικαστήριο”, πρόσθεσε.

Οι διαταγές του Δικαστηρίου, που επιλύει διαφορές μεταξύ χωρών, είναι νομικά δεσμευτικές όμως δεν έχει κανέναν τρόπο να επιβάλει την τήρησή τους.

Η Πρετόρια ζητάει από το Δικαστήριο τρία νέα επείγοντα μέτρα εν αναμονή της ετυμηγορίας του για την ουσία της υπόθεσης, την κατηγορία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 περί γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική επιθυμεί το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει “αμέσως” όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, περιλαμβανομένης της Ράφας, να επιτρέψει την ανθρωπιστική πρόσβαση και να λογοδοτήσει για τα μέτρα που έλαβε για την εφαρμογή αυτών των διαταγών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα