Χάικο Μάας: Δύσκολο να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit

Χάικο Μάας: Δύσκολο να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας AP

Για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών θα είναι "πολύ δύσκολο" να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν είναι σαφές το πώς οι ενδεχόμενες συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία με σκοπό την επίλυση του ζητήματος του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει σήμερα τα σχέδιά της για το Brexit μετά την απόρριψη της συμφωνίας που είχε κλείσει με τις Βρυξέλλες από τη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα. Η εξέλιξη προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στη διαδικασία. Με βάση το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, το ΗΒ πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου.

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF σχετικά με δημοσιεύματα κατά τα οποία η Μέι σκοπεύει να διαπραγματευθεί μια διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία, ο Μάας σημείωσε πως δεν είναι καθαρό τι ακριβώς θα σημάνει αυτό.

«Πρέπει να διαπραγματευθούμε, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αποχώρησης με τη Βρετανία. Είναι λίγο μυστηριώδες για μένα το τι θέλει η βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με το Δουβλίνο, το τι είδους συμφωνία θέλει να κλείσει», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Πάντως, η όποια συμφωνία «δεν θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση σε αυτό που συμφωνήθηκε με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή», συμπλήρωσε.

Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε ότι η Μέι θέλει να κλείσει μια διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία, ώστε να βγει από τη μέση η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τον μηχανισμό ασφαλείας που η ΕΕ επιμένει πως πρέπει να υπάρχει ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Για τον Μάας, θα είναι «πολύ δύσκολο» να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Μπρέξιτ.

«Πρέπει να συμφωνήσουν όλα, και τα 27 (κράτη) μέλη. Τις τελευταίες ημέρες, έγιναν σχετικά σαφείς δηλώσεις που έδειξαν πως κάποια δεν είναι έτοιμα, ενώ κάποια άλλα είναι ανοιχτά σε αυτό. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα προτείνουν οι Βρετανοί», σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που θεωρείται φίλα προσκείμενος έναντι της Ευρώπης, δηλώνει εξάλλου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Die Welt ότι θα ήταν άσκοπο οι Βρυξέλλες να κάνουν παραχωρήσεις στο Λονδίνο.

«Ακόμη κι αν η ΕΕ απομακρυνόταν από το backstop κι εγκατέλειπε τη θέση της ιρλανδικής κυβέρνησης, κάτι που δεν νομίζω ότι θα συμβεί, ακόμη κι αυτό δεν θα διέσωζε τη συμφωνία», προεξόφλησε ο Μπλερ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πιθανότητα το Μπρέξιτ να γίνει χωρίς διμερή συμφωνία για τους όρους είναι μόλις 10%.

Όπως και η ΕΕ συνολικά, το Βερολίνο τονίζει ότι δεν θέλει το διαζύγιο να γίνει χωρίς συμφωνία, αλλά έχει καταρτίσει σχεδιασμούς για αυτό ούτως ή άλλως.

Το γερμανικό εμπορικό επιμελητήριο DIHK επίσης τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε περαιτέρω παραχώρησης της ΕΕ προς το ΗΒ, η οποία κατ’ αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση την «ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς» — κάτι που «δεν είναι διαπραγματεύσιμο από τη σκοπιά της γερμανικής βιομηχανίας», όπως το έθεσε ο Φόλκερ Τράιερ, στέλεχος του επιμελητηρίου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Ο χρόνος εξαντλείται για να εξασφαλιστεί η συμφωνία του βρετανικού κοινοβουλίου για τους όρους του Μπρέξιτ, της σημαντικότερης μεταβολής στην εξωτερική και την εμπορική πολιτική του ΗΒ τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, η οποία ενδέχεται να καθορίσει την πορεία της βρετανικής οικονομίας τις προσεχείς δεκαετίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα