Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με γυναίκες ομήρους – H αντίδραση Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 3'
Ισραήλ, όμηροι, Χαμάς
Ισραηλινοί πολίτες κρατούν πλακάτ με τα στοιχεία αιχμαλώτων της Χαμάς AP Photo/Frank Augstein

Νέο βίντεο με τρεις γυναίκες αιχμαλώτους δημοσίευσε η Χαμάς. Το μήνυμά τους προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και η πρώτη απάντηση Νετανιάχου.

Νέο βίντεο με τρεις Ισραηλινές γυναίκες ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Δευτέρα (30/10), η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Στο βίντεο, διάρκειας 76 δευτερολέπτων, το οποίο δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Χαμάς με τον τίτλο “Κρατούμενοι Σιωνιστές απευθύνουν μήνυμα στον Νετανιάχου”, μία από τις γυναίκες καλεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να καταλήξει σε συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων, προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, η αιχμάλωτη φέρεται να αναφέρει:

“Γεια σου Μπίμπι Νετανιάχου. Βρισκόμαστε σε αιχμαλωσία από την Χαμάς εδώ και 23 ημέρες. Χτες, δόθηκε συνέντευξη Τύπου με τις οικογένειες των ομήρων. Ξέρουμε ότι υποτίθεται θα γινόταν κατάπαυση του πυρός. Υποτίθεται ότι θα μας απελευθερώνατε όλους. Δεσμευτήκατε να μας απελευθερώσετε όλους.”.

Η ίδια κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για “αμέλεια”, αναφερόμενη στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, και πρόσθεσε,

“Είμαστε αθώοι πολίτες. Πολίτες που πληρώνουν φόρους στο κράτος του Ισραήλ. Θέλετε να μας σκοτώσετε όλους. Θέλετε να μας σκοτώσετε όλους χρησιμοποιώντας τις IDF. Δεν αρκεί που σκοτώθηκαν Ισραηλινοί πολίτες. Αφήστε μας να φύγουμε. Αφήστε μας να φύγουμε τώρα… Αφήστε μας να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας τώρα!”.

Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, με δήλωσή του που απευθυνόταν ονομαστικά στις τρεις γυναίκες ομήρους (Yelena Tropnov, Danielle Alone και Rimon Kirscht) τόνισε πως “πρόκειται για μια σκληρή ψυχολογική χειραγώγηση από τη Χαμάς και το ISIS”.

“Αγκαλιάζουμε τις οικογένειες. Κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα”, πρόσθεσε.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα στον απόηχο των επανειλημμένων εκκλήσεων της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, αφού το Υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει ανακοινώσει πως περισσότεροι από 8.000 κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε έτοιμος να συμφωνήσει «αμέσως» στην ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η οργάνωση με «όλους τους κρατούμενους» Παλαιστίνιους σε φυλακές του Ισραήλ.

«Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε μια άμεση συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα όλων των κρατουμένων που κρατούνται από την Παλαιστινιακή αντίσταση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Παρ’ όλα αυτά, συμφωνία για κατάπαυση του πυρός δεν έχει επιτευχθεί, ενώ το Ισραήλ φαίνεται πως κλιμακώνει την ένταση στη Γάζα με την αποστολή αρμάτων μάχης στις παρυφές της παλαιστινιακής πόλης και με το σφυροκόπημα σχολείων, νοσοκομείων και καταυλισμών, που συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και μέρες και το Σαββατοκύριακο (28-29/10) αυξήθηκε δραματικά.

Έκθεση στην Ιερουσαλήμ για τους ομήρους

Περισσότερα από 220 κρεβάτια και αντικείμενα που συμβολίζουν τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται αιχμάλωτοι από την Χαμάς εκτίθενται στην πόλη της Ιερουσαλήμ από το πρωί της Δευτέρας (30/10).

όμηροι, Ιερουσαλήμ
Περισσότερα από 220 κρεβάτια "περιμένουν" τους Ισραηλινούς ομήρους, Ιερουσαλήμ AP Photo/Mahmoud Illean

Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των ομήρων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 240 ενώ ο αριθμός των Ισραηλινών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου φτάνει τους 1.400.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα