Χαμός από τον νέο χάρτη της Κίνας – “Βάφτισε” δικά της εδάφη της Ινδίας, των Φιλιππίνων και της Μαλαισίας

Χαμός από τον νέο χάρτη της Κίνας – “Βάφτισε” δικά της εδάφη της Ινδίας, των Φιλιππίνων και της Μαλαισίας
Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ 2023 Ajit Solanki, File/AP Photo

Εδάφη της Ινδίας διεκδικεί με τον νέο εθνικό χάρτη που δημοσίευσε η Κίνα εξοργίζοντας τους γείτονές της, με τις ελπίδες αποκατάστασης της σχέσης των δύο χωρών να εξανεμίζονται.

Την οργή της Ινδίας -και άλλων γειτονικών χωρών- προκάλεσε ο νέος εθνικός χάρτης που δημοσίευσε η κινεζική κυβέρνηση και δείχνει τις διεκδικήσεις του Πεκίνου σε αμφισβητούμενα εδάφη, μία κίνηση που απειλεί με νέα ανάφλεξη των σχέσεων μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων.

Ενώ ο χάρτης δεν απεικόνιζε νέες κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi δήλωσε την Τρίτη ότι η Ινδία έχει υποβάλει επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία. Ο λεγόμενος “τυποποιημένος χάρτης” της Κίνας εκδίδεται κάθε χρόνο από το κινεζικό Υπουργείο Φυσικών Πόρων και συνήθως δείχνει το (Αρουνατσάλ Πραντές) Arunachal Pradesh, ένα κρατίδιο στο βορειοανατολικό άκρο της Ινδίας, ως τμήμα της Κίνας.

“Καταθέσαμε σήμερα έντονη διαμαρτυρία μέσω της διπλωματικής οδού στην κινεζική πλευρά για τον λεγόμενο ‘τυποποιημένο χάρτη’ της Κίνας του 2023 που διεκδικεί εδάφη της Ινδίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, προσθέτοντας ότι “απορρίπτουμε αυτές τις αξιώσεις, καθώς δεν έχουν καμία βάση”.

Το Αρουνατσάλ, που κυβερνάται από την Ινδία, αλλά από καιρό διεκδικείται από την Κίνα ως “νότιο Θιβέτ”, υπήρξε το σημείο στο οποίο έλαβε χώρα μάχη κατά τη διάρκεια ενός πολέμου μεταξύ των δύο εθνών το 1962.

Πέρα από την Ινδία όμως, τόσο η Μαλαισία όσο και η Ταϊβάν εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τον χάρτη, επικρίνοντας τις διεκδικήσεις της Κίνας σχεδόν σε ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα και στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν.

Οι Φιλιππίνες δήλωσαν την Πέμπτη ότι “απέρριψαν” επίσης την απεικόνιση των κινεζικών θαλάσσιων διεκδικήσεων στο χάρτη, επειδή περιλαμβάνει μια διακεκομμένη γραμμή γύρω από αμφισβητούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο απόφασης διεθνούς δικαστηρίου το 2016 που έκρινε υπέρ της Μανίλα.

Ο χάρτης, όπως μεταδίδει το CNN, αποτελεί την “τελευταία προσπάθεια νομιμοποίησης της υποτιθέμενης κυριαρχίας και δικαιοδοσίας της Κίνας επί των χαρακτηριστικών και των θαλάσσιων ζωνών των Φιλιππίνων (και) δεν έχει καμία βάση σύμφωναμε το διεθνές δίκαιο“, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας απέρριψε επίσης τις “μονομερείς αξιώσεις” της Κίνας, προσθέτοντας ότι η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας “είναι συνεπής στη θέση της να απορρίπτει τις αξιώσεις οποιουδήποτε ξένου μέρους για κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στα θαλάσσια χαρακτηριστικά της Μαλαισίας”.

Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin απέρριψε τις καταγγελίες, λέγοντας ότι οι αναθεωρήσεις ήταν μια “συνήθης άσκηση κυριαρχίας σύμφωνα με το νόμο”.

“Ελπίζουμε ότι οι σχετικές πλευρές μπορούν να παραμείνουν αντικειμενικές και ήρεμες και να αποφύγουν την υπερερμηνεία του θέματος”, πρόσθεσε.

Στον “πάγο” οι σχέσεις Ινδίας – Κίνας

Από την άνοδό του στην εξουσία το 2012, ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ προσπάθησε να μετατρέψει την Κίνα σε παγκόσμια υπερδύναμη, προωθώντας μια επιθετική εξωτερική πολιτική με τολμηρές κινήσεις σε καίρια σημεία που προκαλούν “ανάφλεξη” σε όλη την Ασία.

Η διαμάχη για τον χάρτη έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σπάνια προσωπική συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Σι στη Νότια Αφρική, όπου συμφώνησαν να “εντείνουν τις προσπάθειές τους” για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα αμφισβητούμενα σύνορά τους, μια κίνηση που θεωρήθηκε ως ένα βήμα προς την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεών τους.

Έρχεται επίσης μετά μετά τον 19ο γύρο συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση του συνοριακού τους ζητήματος και πριν από μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Μόντι και του Σι στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί την επόμενη εβδομάδα – αν ο Σι παραστεί.

“Η Ινδία και η Κίνα εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν τις διαφορές τους, αλλά φαίνεται πως κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Akhil Ramesh, ανώτερος συνεργάτης του Pacific Forum, ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής με έδρα τη Χονολουλού που επικεντρώνεται στον Ινδο-Ειρηνικό.

“Σε αυτό το κλίμα, ενώ και οι δύο πλευρές μπορεί να εκφράσουν δημοσίως το ενδιαφέρον τους για χαλάρωση των εντάσεων, δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και οι δύο χώρες εργάζονται για τους δικούς τους στόχους να γίνουν ηγέτες του παγκόσμιου Νότου“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα