Ξανά στον έλεγχο της Ρωσίας το Κουρσκ – Εκδιώχθηκαν τα ουκρανικά στρατεύματα
Διαβάζεται σε 3'
Το τέλος της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την απομάκρυνση των τελευταίων ουκρανικών στρατευμάτων.
- 26 Απριλίου 2025 16:54
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν πλήρως από την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για “πλήρη αποτυχία” της ουκρανικής επίθεσης. Μιλώντας εν μέσω εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ για την επίλυση της σύγκρουσης, ο Πούτιν επισήμανε ότι η εκκαθάριση των ουκρανικών δυνάμεων από το ρωσικό έδαφος ανοίγει τον δρόμο για νέες, περαιτέρω ρωσικές προελάσεις στην Ουκρανία.
Ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει πέρυσι τον Αύγουστο τμήμα της περιφέρειας Κουρσκ της Ρωσίας σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση που είχε προκαλέσει αμηχανία στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Έκτοτε, οι ρωσικές δυνάμεις, ενισχυμένες αργότερα και με στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα, προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν την περιοχή.
Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο και δείχνει τον Πούτιν να λαμβάνει έκθεση από τον αρχηγό του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ, ο Ρώσος πρόεδρος λέει πως “η περιπέτεια του καθεστώτος του Κιέβου απέτυχε πλήρως” και πρόσθεσε πως “η πλήρης ήττα του εχθρού μας κατά μήκος της συνοριακής περιοχής του Κουρσκ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω επιτυχίες των στρατευμάτων μας και σε άλλες σημαντικές περιοχές του μετώπου“.
Ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το τελευταίο χωριό που κατείχαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Κουρσκ, το Γκόρναλ, “απελευθερώθηκε” το Σάββατο (26/04).
“Η ήττα των ένοπλων σχηματισμών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν εισβάλει στην περιφέρεια Κουρσκ ολοκληρώθηκε”, δήλωσε ο Γκερασίμοφ και παράλληλα, επαίνεσε τη συμβολή των Βορειοκορεατών αξιωματικών και στρατιωτών, κάνοντας λόγο για “υψηλό επαγγελματισμό, αντοχή, γενναιότητα και ηρωισμό”, καθώς εκπλήρωσαν τις μάχιμες αποστολές τους “ώμο με ώμο” με τους Ρώσους στρατιώτες.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η Βόρεια Κορέα έστειλε συνολικά περίπου 14.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 3.000 ενισχύσεων για να καλύψει τις απώλειες. Παρά την έλλειψη τεθωρακισμένων οχημάτων και εμπειρίας σε πολέμους με drones, οι Βορειοκορεάτες προσαρμόστηκαν γρήγορα, αν και υπέστησαν βαριές απώλειες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σήμερα, Σάββατο (27/04) είχε μία “πολύ παραγωγική”, όπως τη χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος, συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Ρώμη, περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, είχε ελπίσει ότι η κατάληψη ρωσικού εδάφους θα του παρείχε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε ενδεχόμενες μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για περίπου 15 λεπτά και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αργότερα το Σάββατο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Σεργκέι Νικιφόροφ. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να συμφωνήσει να παραχωρήσει κάποια ουκρανικά εδάφη για να συμβάλει στον τερματισμό του τριετούς πολέμου που έχει προκαλέσει μεγάλης κλίμακας απώλειες και καταστροφές σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε ολόκληρη την Ουκρανία.