Ξαναχτύπησε ο Σόιμπλε για Παπούλια

default image

Με νέα του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρθηκε ανοιχτά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του για την Ελλάδα

Ενώ είχε ήδη φροντίσει να επισημάνει ότι δεν θα πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά , απαντώντας στο ξέσπασμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξαναχτύπησε.

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από όσα είπε, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Κάρολο Παπούλια, και επανήλθε με νέες δηλώσεις στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

Αυτή τη φορά ο Γερμανός υπουργός οικονομικών έκανε προσωπική αναφορά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάτι πρέπει να κατάλαβε λάθος ο κύριος Παπούλιας, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο”, απάντησε σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, εννοώντας ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του για την Ελλάδα.

“Δεν γνωρίζω κανέναν κύριο Σόιμπλε που να προσέβαλε την Ελλάδα”, σημείωσε, απαντώντας στις κατηγορίες του Έλληνα προέδρου, και εξέφρασε την κατανόηση για τους Έλληνες που πλήττονται σκληρά από τα μέτρα λιτότητας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί, συνέχισε, μάχονται για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, χωρίς να εξαιρούνται οι ομόλογοί μου από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο, τάχθηκε κατά της κατάτμησής του, υποστηρίζοντας πως μία σταδιακή έγκριση των κεφαλαίων δεν θα είχε κανέναν νόημα και σημειώνοντας πως το Eurogroup της Δευτέρας θα αποφασίσει για το σύνολο του προγράμματος.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια αλλά είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει “επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών”.

“Καταλαβαίνω τους πολίτες της Ελλάδας που πλήττονται σκληρά από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας και που δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το εάν η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί δικαιολογία για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και τη διεξαγωγή των εκλογών, σημείωσε πως δεν είναι υποτιμητικό για μία χώρα να επισημαίνει κανείς πως η Ιταλία (με τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι) που βρίσκεται στο δικό της δρόμο, προχωρά αυτή την στιγμή πολύ καλά.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, γερμανικές προτάσεις για βελτίωση των ελληνικών κρατικών δομών έχουν μείνει αναπάντητες.

“Εδώ και καιρό έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε τους Έλληνες με αποστολή στελεχών που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικότερου φορολογικού μηχανισμού. Η προσφορά δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα”, υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα