Χάος στη Γαλλία μετά την άρνηση Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά

Διαβάζεται σε 4'
Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν AP Photo

Νέες συνομιλίες σήμερα στο Παρίσι, με τον Μελανσόν να προαναγγέλλει πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν, μετά την άρνησή του να ορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά

Η Γαλλία βυθίστηκε σε περαιτέρω πολιτικό χάος μετά την άρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό από την αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήλπιζε, όπως σημειώνει ο Guardian, ότι οι διαβουλεύσεις θα έσπαγαν το πολιτικό αδιέξοδο που προκάλεσαν οι εκλογές, οι οποίες άφησαν την Εθνοσυνέλευση διαιρεμένη σε τρία περίπου ίσα μπλοκ – αριστερά, κέντρο και ακροδεξιά – κανένα από τα οποία δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών.

Μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με αρχηγούς κομμάτων και κοινοβουλευτικούς ηγέτες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να του επιτρέψει να ονομάσει πρωθυπουργό με διακομματική υποστήριξη, η απόφαση του Μακρόν να μην επιλέξει τον υποψήφιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου αντιμετωπίστηκε με οργή και απειλές για καθαίρεση.

Μακρόν: Μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα οδηγούσε άμεσα σε ψήφο δυσπιστίας

Σε δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας (26/08), το Ελιζέ περιέγραψε τις συζητήσεις της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια της ημέρας ως «δίκαιες, ειλικρινείς και χρήσιμες», αλλά ανέφερε ότι δεν κατέληξαν σε μια λειτουργική λύση.

Μια κυβέρνηση που θα σχηματιζόταν από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) – η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία Ανυπότακτη (LFI), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), τους Οικολόγους Πράσινους (EELV) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) – θα οδηγούσε άμεσα σε ψήφο δυσπιστίας και κατάρρευση της κυβέρνησης, δήλωσε ο Μακρόν εξηγώντας την απόφασή του.

«Μια τέτοια κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε αμέσως μια πλειοψηφία άνω των 350 βουλευτών εναντίον της, αποτρέποντάς την ουσιαστικά από το να δράσει», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που εξέφρασαν οι πολιτικοί ηγέτες που συμβουλεύτηκα, η θεσμική σταθερότητα της χώρας μας σημαίνει ότι αυτή η επιλογή δεν πρέπει να ακολουθηθεί».

Νέος γύρος διαβουλεύσεων σήμερα, Τρίτη

Ο Μακρόν ανακοίνωσε έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων με τους ηγέτες των κομμάτων και έμπειρους πολιτικούς, ο οποίος θα ξεκινήσει την Τρίτη.

«Σε αυτή την πρωτοφανή στιγμή της Πέμπτης Δημοκρατίας, όταν οι προσδοκίες του γαλλικού λαού είναι υψηλές, ο αρχηγός του κράτους καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες να ανταποκριθούν στην περίσταση, επιδεικνύοντας πνεύμα υπευθυνότητας», ανέφερε η δήλωση.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε: «Η ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα δεν θα μπλοκαριστεί ούτε θα αποδυναμωθεί».

Ετοιμάζουν πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Μετά την ανακοίνωση, το NFP δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω συνομιλίες, εκτός αν είναι για να συζητήσει το σχηματισμό κυβέρνησης. Η ad hoc αριστερή συμμαχία απέτρεψε την απειλή του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου. Ο συνασπισμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών και έχει δηλώσει ότι κάθε νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του.

Το NFP έχει προτείνει τη Λουσί Καστέτ, μια 37χρονη οικονομολόγο και διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων του Δήμου του Παρισιού, ως υποψήφιά του. Μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, πρόεδρος της LFI, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δημιουργεί μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση».

«Η λαϊκή και πολιτική απάντηση πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική», δήλωσε ο Μελανσόν. Η LFI κάλεσε σε διαδηλώσεις, ζητώντας από τον πρόεδρο να «σεβαστεί τη δημοκρατία» και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της καθολικής ψηφοφορίας, που έφερε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην κορυφή των εκλογών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Αρνείται να διορίσει τη Λουσί Καστέτ ως πρωθυπουργό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόταση καθαίρεσης θα κατατεθεί από τους βουλευτές της LFI. Οποιαδήποτε πρόταση για πρωθυπουργό διαφορετική από τη Λουσί Καστέτ θα υπόκειται σε πρόταση μομφής».

Η Μαρίνα Τοντελιέ, γενική γραμματέας των Πρασίνων, δήλωσε ότι η ενέργεια του προέδρου ήταν «ντροπή» και «επικίνδυνη δημοκρατική ανευθυνότητα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα