Χάος στη Βουλή στο Κόσοβο: Βουλευτές έριξαν καπνογόνα
Υπερψηφίστηκε μετά από επεισόδια η συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο
- 21 Μαρτίου 2018 21:54
H Bουλή του Κοσόβου μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση που διακόπηκε τέσσερις φορές λόγω της ρίψης δακρυγόνων από εθνικιστές βουλευτές, υπερψήφισε τελικά τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο. Η επικύρωση της συμφωνίας αυτής αποτελούσε όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου που θέλουν να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 80 από τους 110 βουλευτές που απαρτίζουν τη Bουλή του Κοσόβου.
Η συζήτηση για τη διασυνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο ολοκληρώθηκε χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και για σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί να γίνει η ψηφοφορία. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, ωστόσο, που προέρχονται από τον ακραίο εθνικιστικό κόμμα «Αυτοδιάθεση» εμπόδισαν την ψηφοφορία ρίχνοντας δακρυγόνα εντός της αίθουσας συνεδριάσεων. Αυτό συνέβη τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα κάθε φορά να εκκενώνεται η αίθουσα και να διακόπτεται η διαδικασία ψηφοφορίας.
Αργά το απόγευμα και ενώ για τρίτη φορά διακόπηκε η συνεδρίαση, η αστυνομία με εντολή της γενικής εισαγγελίας του Κοσόβου προχώρησε στη σύλληψη των βουλευτών που έριξαν τα δακρυγόνα. Μετά την απομάκρυνση τους από την αίθουσα ξανάρχισε η συνεδρίαση, ωστόσο κάποιος άλλος βουλευτής από το ίδιο κόμμα έριξε τέταρτο δακρυγόνο και διακόπηκε ξανά η συνεδρίαση. Τελικά, αφού απομακρύνθηκαν όλοι οι βουλευτές που προκαλούσαν επεισόδια, διενεργήθηκε η ψηφοφορία και επικυρώθηκε η συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο.
Η σχετική συμφωνία υπεγράφη το 2015 από τον Χάσιμ Θάτσι, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να επικυρωθεί μέχρι σήμερα από το Κοινοβούλιο του Κοσόβου εξαιτίας της άρνησης πολλών βουλευτών να την υπερψηφίσουν. Ακόμη και ο σημερινός πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, όπως και πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, μέχρι πρόσφατα ήταν αντίθετοι με την επικύρωση της συμφωνίας.
Οι ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το δέλεαρ της άρσης του καθεστώτος βίζας, λειτούργησαν καταλυτικά και έτσι βρέθηκε η πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι η Βουλή του Μαυροβουνίου επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων το 2015, όταν και υπεγράφη.