Χάος στο Μαλί: Οι στασιαστές στρατιωτικοί υπόσχονται εκλογές
"Θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της χώρας, κάτι που θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε σε εύκολο χρονικό διάστημα γενικές εκλογές", υποστήριξε ο εκπρόσωπός των στρατιωτικών στο Μαλί.
- 19 Αυγούστου 2020 15:49
Οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέλαβαν την Τρίτη 18/8 την εξουσία στο Μαλί κι εξώθησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο της χώρας Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά υποσχέθηκαν, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ότι θα προωθήσουν διαδικασία “πολιτικής μετάβασης” και ότι θα φροντίσουν να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε “εύλογο χρονικό διάστημα”.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τρεις ώρες και πλέον μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Κεϊτά με το οποίο ενημέρωσε τους πολίτες για την “απόφασή του να εγκαταλείψει όλα τα καθήκοντά (του)”, έπειτα από τη στάση στρατιωτικών που μετατράπηκε σε πραξικόπημα, ένστολοι εμφανίστηκαν στην οθόνη της κρατικής τηλεόρασης ORTM.
“Εμείς, οι πατριωτικές δυνάμεις που συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού (ΕΕΣΛ), αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ενώπιον του λαού κι ενώπιον της ιστορίας”, δήλωσε ο σμήναρχος Ισμαήλ Ουαγκέ, που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος των στασιαστών.
“Η χώρα μας, το Μαλί, βυθίζεται ημέρα την ημέρα στο χάος, στην αναρχία και στην ανασφάλεια, εξαιτίας των σφαλμάτων των ανθρώπων που ανέλαβαν να ορίσουν την μοίρα της”, κατήγγειλε ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στηλίτευσε το “πελατειακό πολιτικό σύστημα” και την “οικογενειοκρατία στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων”, την «αποδιοργάνωση”, την “κλοπή” δημόσιου πλούτου, την “αυθαιρεσία” στον κρατικό μηχανισμό, τη δικαιοσύνη που έχει “διαφορά φάσης με τους πολίτες”, το σύστημα παιδείας που “τσαλαβουτάει στα ρηχά”, αλλά και τις σφαγές χωρικών, “την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό”.
“Προσκαλούμε την κοινωνία των πολιτών και κοινωνικοπολιτικά κινήματα να ενωθούν μαζί μας, προκειμένου, μαζί, να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες γενικές εκλογές, για ένα δημοκρατικό εγχείρημα μέσω του οποίου θα καταρτιστεί οδικός χάρτης για θα μπουν τα θεμέλια για ένα νέο Μαλί”, πρόσθεσε ο σμήναρχος.
Ο Ουαγκέ ζήτησε από τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς να “συνοδεύσουν” αυτή τη διαδικασία “για το καλό του Μαλί”.
Η αποστολή του ΟΗΕ, η MINUSMA, η γαλλική αντιτζιχαντιστική δύναμη Μπαρχάν, η δύναμη G5 πέντε κρατών της περιφέρειας, η αποστολή Τακούμπα, ειδικές δυνάμεις ευρωπαϊκών χωρών που βοηθούν τους στρατιώτες του Μαλί στις επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να “γίνουν εταίροι μας”, κατά τον ίδιο αξιωματικό.
“Όλες οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί” θα τηρηθούν, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν “προσηλωμένοι στη διαδικασία του Αλγερίου”, τη συμφωνία ειρήνης που είχε υπογραφτεί το 2015 ανάμεσα στο Μπαμακό και ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
“Δεν θα κρατήσουμε την εξουσία, όμως θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της χώρας, κάτι που θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε σε εύκολο χρονικό διάστημα γενικές εκλογές ώστε το Μαλί να μπορέσει να αποκτήσει ισχυρούς θεσμούς”, υποστήριξε ο σμήναρχος Ουαγκέ.