Χάος στον Λίβανο: Μαζικές κινητοποιήσεις για την κατάρρευση της οικονομίας
Διαδηλωτές κλείνουν δρόμους με φορτηγά και λεωφορεία στο κέντρο της Βηρυττού διαμαρτυρόμενοι για την κατάρρευση της οικονομίας. Κατακρημνίζεται η λίρα του Λιβάνου.
- 13 Ιανουαρίου 2022 13:00
Λιβανέζοι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων και άλλοι διαδηλωτές μπλόκαραν βασικούς δρόμους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και άλλες περιοχές σήμερα διαμαρτυρόμενοι για την αποτυχία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει το νόμισμα σε περιδίνηση και τις τιμές σε εκτόξευση.
Η λίρα του Λιβάνου έχει καταρρεύσει από το 2019 όταν η οικονομία γονάτισε υπό το βάρος του χρέους. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο με τη δέσμευση να αρχίσει να διορθώνει την οικονομία δεν έχει συνεδριάσει εδώ και τρεις μήνες καθώς οι αντίπαλες πλευρές διαφωνούν για τη διαχείριση έρευνας αναφορικά με την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.
“Λέω σε όλους, εάν υπάρχει διαμαρτυρία ή διαδήλωση κατά αυτής της κατάστασης, βγείτε στους δρόμους. Εάν περιμένουμε για τους ηγέτες μας ή τα κόμματα, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί”, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μουκντάντ, 58 ετών, σε διαδήλωση σε βασική διασταύρωση σε προάστιο της Βηρυτού.
“Θέλω κάποιος αξιωματούχος -ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής- να προσπαθήσει να ζήσει για μία ημέρα με τον μισθό ενός φτωχού εργάτη. Ας δούμε πώς θα καταφέρουν”, δήλωσε ο ίδιος, την ώρα που δεκάδες φορτηγά παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν οδικές αρτηρίες και σε άλλα σημεία της χώρας.
Η λίρα του Λιβάνου, που ανταλλασσόταν ελεύθερα σε καταστήματα και τράπεζες με ισοτιμία 1.500 προς ένα δολάριο έως το ξέσπασμα της κρίσης το 2019, κατακρημνίστηκε και σήμερα η ισοτιμία της στη μαύρη αγορά ήταν περίπου στις 31.500.
Ο κάποτε άνετος μισθός της μεσαίας τάξης τώρα φθάνει μετά βίας να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας.
“Η αύξηση στη συναλλαγματική ισοτιμία… προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα. Οδήγησε τους Λιβανέζους στην πείνα, τους οδήγησε όλους στη φτώχεια, οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να γεμίσουν το ντεπόζιτό τους με καύσιμα. Ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει ψωμί ή φαγητό. Πού οδηγούμαστε;”, δήλωσε ο Φαντί Αμπού Τσάκρα, εκπρόσωπος της ένωσης πρατηρίων καυσίμων του Λιβάνου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις